Πολύ σπάνιες αλλά υπαρκτές οι επαναμολύνσεις με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Το να μολυνθείς 2 φορές με δύο διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πιθανό αλλά συμβαίνει σπάνια, ανέφερε μία δανέζικη μελέτη.

Στη Δανία, η υποπαραλλαγή BA.2 έχει εκθρονίζει το αρχικό στέλεχος BA.1, που είναι το επικρατέστερο παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν κάποιος άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί και από τα 2 στελέχη.

Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη από την κορυφαία αρχή μολυσματικών ασθενειών της χώρας, Statens Serum Institut (SSI), έδειξε ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με τη ΒΑ.1 μπορούν να μολυνθούν με τη ΒΑ.2 σύντομα αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.

«Παρέχουμε δεδομένα ότι οι Ομικρον ΒΑ.2 επαναλοιμώξεις είναι σπάνιες αλλά μπορεί να συμβούν σχετικά σύντομα μετά τη λοίμωξη με ΒΑ.1» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ΒΑ.1 σε σύγκριση με BA.2 διαφέρουν έως και σε 40 μεταλλάξεις. Η ΒΑ.2 συνιστά πάνω από το 88% των κρουσμάτων της Δανίας, την ώρα που τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Νορβηγία.

Καμία νοσηλεία ή θάνατος από τις επαναλοιμώξεις

Οι επαναλοιμώξεις επηρεάζουν κυρίως τους νέους, ανεμβολίαστους και προκάλεσαν μόνο ήπιες λοιμώξεις, εκ των οποίων καμία δεν οδήγησε σε νοσηλείες ή θανάτους, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους, εντόπισε 1.739 καταγεγραμμένα κρούσματα από τις 21 Νοεμβρίου του 2021 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 2022, όπου οι άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί δύο φορές με 20-60 μέρες διαφορά.

Την περίοδο εκείνη καταγράφηκαν στη Δανία περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια μολύνσεις. Από μια μικρότερη ομάδα δειγμάτων, η μελέτη βρήκε 47 περιπτώσεις επαναμολύνσεων με BA.2 λίγο μετά από μόλυνση με BA.1. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης λιγότερο ιικό φορτίο στη δεύτερη μόλυνση, υποδηλώνοντας ότι αναπτύχθηκε κάποια ανοσία από τις πρώτες λοιμώξεις.