Σχεδόν 66.000 άτομα στη Νοτιοανατολική Ασία μολύνονται κάθε χρόνο με σχετιζόμενους με τον SARS κορονοϊούς και σχεδόν 500 εκατ ατομα ζουν κοντά σε οικότοπους, όπου συναντώνται νυχτερίδες ξενιστές αυτών των ιών, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (10/8).
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αναφέρει ότι η ιική μετάδοση από νυχτερίδες σε ανθρώπους ίσως έχει υποτιμηθεί σημαντικά, προσθέτοντας ότι η χαρτογράφηση των ειδών νυχτερίδων στην περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες προσδιορισμού της προέλευσης της COVID-19.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε 26 είδη νυχτερίδων που είναι γνωστοί ξενιστές κορονοϊών σαν τον SARS σε μία περιοχή 5,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων (2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια), που εκτείνεται από την Κίνα έως τη Νοτιοανατολική και Νότια Ασία. Στη συνέχεια ενσωμάτωσαν δεδομένα για τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των ανθρώπων που ανέφεραν επαφή με νυχτερίδες.
Η Νότια Κίνα, η Βορειοανατολική Μυανμάρ, το Λάος το Βόρειο Βιετνάμ προσδιορίστηκαν ως περιοχές με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών νυχτερίδων που φιλοξενούν κορονοϊού σαν τον SARS.
«Η εκτίμησή μας ότι περίπου 66.000 άτομα μολύνονται με SARSr-CoVs κάθε χρόνο στη Νοτιοανατολική Ασία υποστηρίζει ότι η μετάδοση κορονοϊών σχετικών με τον SARS από νυχτερίδες σε ανθρώπους είναι συχνή στην περιοχή και δεν εντοπίζεται από τα προγράμματα παρακολούθησης και τις κλινικές μελέτες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων» είπαν.
Αυτά τα δεδομένα για την γεωγραφία και την έκταση της διασποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και κάποιο πρόγραμμα πρόληψης για πιθανή μελλοντική έκτακτη ανάγκη bat-CoV» αναφέρει η μελέτη.
Θυμίζουμε ότι η COVID-19 προκαλείται από το στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2.