«Πονοκέφαλος» οι ανεμβολίαστοι στα πανεπιστήμια – Φόβοι για συνωστισμό στα αμφιθέατρα – Εμβολιαστικά κέντρα εντός των Ιδρυμάτων

Να υπάρξει μέριμνα ώστε κινητή μονάδα του να βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα στο campus και να διενεργεί δωρεάν rapid tests στα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου.

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τόσο στις εισόδους και όσο στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους προκαλούν πονοκεφάλους στο προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού ανεμβολίαστου φοιτητή ήρθε να ενισχύσει την ανησυχία τους.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των πανεπιστημίων παρατηρήθηκαν ουρές στις εισόδους, όπου οι φοιτητές οφείλουν να δείχνουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης είτε αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τη Δευτέρα σήμανε συναγερμός στο ΑΠΘ, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Πρόκειται για μη εμβολιασμένο φοιτητή της Σχολής Θετικών Επιστημών (Τμήμα Μαθηματικών) που παρακολούθησε τη Δευτέρα δύο μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το άτομο το οποίο εντοπίστηκε θετικό στην Covid-19, προσκόμισε αρνητικό rapid test κατά την προσέλευσή του στο ΑΠΘ τη Δευτέρα, ωστόσο, στη συνέχεια, παρουσίασε συμπτώματα και διαγνώστηκε ότι νοσεί από κορωνοϊό. Αποτέλεσμα ήταν οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών και οι εμβολιασμένοι να αγωνιούν τις επόμενες μέρες μήπως εμφανίσουν συμπτώματα. Έντονες, μάλιστα, είναι οι διαμαρτυρίες που εκφράζουν οι εμβολιασμένοι φοιτητές, κυρίως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων

Στη δημιουργία και λειτουργία έξι εμβολιαστικών κέντρων εντός των εγκαταστάσεών του προχώρησε η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Αν και το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του, με τη διά ζώσης διδασκαλία να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα σε πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα που έχουν ορίσει οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές, ωστόσο προχώρησε και η δημιουργία και λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων φοιτητών του Πανεπιστημίου και η διασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των συνθηκών της διά ζωής διδασκαλίας και λειτουργίας των τμημάτων.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Φοιτητικών θεμάτων και Μέριμνας καθηγήτρια Άννα Σπύρτου«η απόφαση του ιδρύματος εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού και τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου». Θα μπορούν να εμβολιαστούν οι φοιτήτριες-ές αλλά και πάσης φύσεως προσωπικό του ιδρύματος. Οι ώρες του εμβολιασμού είναι από 8:30 – 14:30 και θα μπορεί να πραγματοποιείται στις παρακάτω πέντε πόλεις στις οποίες εδράζεται το Πανεπιστήμιο. 

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν:

   -στην Κοζάνη (Πανεπιστημιούπολη Κοίλα – Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας – Κτίριο Α’ – Ισόγειο),

   -στη Φλώρινα, δύο εμβολιαστικά κέντρα: στη Γεωπονική Σχολή (Τέρμα Κοντοπούλου) και στη Σχολή Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών (3ο χλμ Εθνικής Οδού Φλώρινας-Νίκης),

   -στην Καστοριά (Περιοχή Φούρκα),

   -στην Πτολεμαΐδα (Περιοχή Κεπτσέ) και

   -στα Γρεβενά (6ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών Κοζάνης)

Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να αποστείλουν έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου τα στοιχεία τους: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αρ. κινητού τηλεφώνου, Τμήμα που φοιτούν και το εμβολιαστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί (μόνο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες) στη διεύθυνση holistic@uowm.gr.

Μάλιστα, το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών μέσων του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, δημιούργησε βίντεο , που έχει ανέβει σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Γίνε μέρος της λύσης! Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος».

Πρύτανης ΑΠΘ: Θα υπάρχουν κρούσματα, εφόσον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα

«Κρούσματα θα έχουμε, άλλωστε τα διαγνωστικά tests, ακόμη και τα μοριακά, έχουν αποδεδειγμένα περιθώριο σφάλματος, που σχετίζεται με τη στιγμή της δειγματοληψίας, τη στιγμή της έκθεσης στον ιό και τον χρόνο έναρξης έκκρισης ιικού φορτίου. Σε αυτό το πρόβλημα είναι προφανές ότι η ασφαλέστερη απάντηση είναι η ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, που πάντως στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαιωάννου.

Εξήγησε δε, ότι «η απόφαση της Πολιτείας για την καθολική επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση στηρίχθηκε στις κατευθύνσεις του ECDC και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξειδικεύτηκαν με τις ΚΥΑ ουσιαστικά περιλαμβάνουν τα μέτρα που εφαρμόζονται διεθνώς σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα», ενώ «τα πρωτόκολλα αυτά καθορίστηκαν πάνω στο δεδομένο ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται και θα παραμείνει ανάμεσα μας» και «λαμβάνουν επίσης υπόψη το ενδεχόμενο επιδημιολογικών εξάρσεων, καθώς επιδεινώνονται και οι καιρικές συνθήκες ευνοώντας τη μετάδοση του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού».

«Πρόνοια για τα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι η επιστροφή στη φοιτητική ζωή δεν σημαίνει μόνο αμφιθέατρα, αλλά και συνεχή επαφή πολλών ατόμων, «μεγάλες παρέες, όχι μόνο στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά και σε σπίτια και άλλους χώρους, όπου προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Το να υπάρχουν κρούσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όλος ο σχεδιασμός, τα μέτρα που λάβαμε και διαρκώς επιτηρούμε ώστε όπου μπορούμε να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες δικλείδες ασφαλείας αφορούν το να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο της διασποράς του ιού. Ζήτησα, για παράδειγμα, από τον ΕΟΔΥ -επιπρόσθετα από ο,τι προβλέπει η ΚΥΑ και έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα- να υπάρξει μέριμνα ώστε κινητή μονάδα του να βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα στο campus και να διενεργεί δωρεάν rapid tests στα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας -φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενους- καθώς είναι γνωστό ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν αποκλείει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση, και με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο οι φορείς παραμένουν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ασυμπτωματικοί. Εκκρίνουν παρόλα αυτά ιικό φορτίο και συνεπώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, στους οικείους τους κοκ», διευκρίνισε.

Ποια μέτρα εφαρμόστηκαν μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος

Σχετικά με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος που τέθηκε σε εφαρμογή ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, του ΕΟΔΥ, ενημερώσαμε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό και τις αρμόδιες αρχές και υπουργεία. Ο υπεύθυνος εφαρμογής του πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανακοινώνοντάς το στον ΕΟΔΥ ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Τώρα, όπως και σε κάθε επόμενο ύποπτο περιστατικό έγινε και θα γίνεται εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος. Πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση των χώρων, που ήρθε σε επαφή ο φοιτητής και τέθηκε σε καραντίνα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία Όσοι φοιτητές η διδάσκοντες κλπ είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, τέθηκαν επίσης σε καραντίνα 10 ημερών. Όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή νοσήσει εντός εξαμήνου, παρακολουθούν την υγεία τους και σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, δεν θα προσέλθουν στη σχολή και θα υποβληθούν σε rapid test ή PCR».