ΠΟΥ: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της COVID-19- Αύξηση 51% στις νοσηλείες στην Ελλάδα

Παγκόσμια εξάπλωση των νέων παραλλαγών FLiRT, του SARS-CoV2 καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ο συνδυασμός της κυκλοφορίας της μεταδοτικής παραλλαγής BA.2.86 (Flirt), με τις μεταλλάξεις F456L και R346T, ο συγχρωτισμός εξαιτίας του καλοκαιριού και η φθίνουσα ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση, είναι οι λόγοι της μεγάλης διασποράς του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και ο εμβολιασμός έρχονται ξανά στο προσκήνιο με τους ειδικούς να συστήνουν την αυστηρή τήρησή τους στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού

Η COVID-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά της νόσου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δυο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε. Από την έναρξη της πανδημίας, η COVID-19 έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.

Aύξηση 51% στις εισαγωγές ασθενών με covid-19

Σε έξαρση βρίσκεται ο SARS-CoV2 στην Ελλάδα, καταγράφοντας μια ανοδική τάση τον τελευταίο μήνα.
Οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς και την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τις 575. Καταγράφηκε αύξηση 51% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αριθμός των εισαγωγών ήταν 198.
Ανοδική τάση καταγράφουν και οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%),στη Λάρισα (+39%) ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%).

Η έξαρση αναφέρουν οι ειδικοί ήρθε νωρίτερα από το περσινό καλοκαίρι και σε αυτό φαίνεται ότι έχουν παίξει οι νέες μεταλλάξεις. Αναφέρουν ότι η έξαρση αυτή θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Πηγή: oloygeia.gr