Για τη Long COVID, τα συμπτώματά της και τη σημασία του εμβολιασμού μίλησαν στο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς “Science in 5” (Επιστήμη σε 5′) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η Vismita Gupta-Smith, Επικεφαλής στρατηγικής, σχεδιασμού και συντονισμού, και ο Δρ Jamie Rylance, Εμπειρογνώμονας διαχείρισης περιστατικών στη Μονάδα Υγειονομικής Ετοιμότητας.
«Η Long COVID μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μετά την οξεία φάση της νόσου. Μπορεί να εμφανιστεί ως συνέχιση των συμπτωμάτων ή ως νέα συμπτωματολογία και μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι τα συμπτώματα είναι ποικίλα» αναφέρει ο Δρ Rylance για το γνώρισμα της νόσου που δυσκολεύει την αναγνώρισή της τόσο από τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Εντούτοις, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κλινική εικόνα περιλαμβάνει συνεχή κόπωση, ομίχλη εγκεφάλου, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο και δύσπνοια.
Τα εμπόδια στη διάγνωση
«Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να εκδηλώνονται και σε άλλες ασθένειες» εξηγεί ο Δρ Rylance, τονίζοντας την ανάγκη καλής συνεργασίας μεταξύ επαγγελματία υγείας και ασθενούς για την ακριβή διάγνωση και επιλογή θεραπείας.
Η Long COVID, εξηγεί ο ίδιος, είναι περίπλοκη υπόθεση: «Όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν τις υποκείμενες αιτίες της Long COVID, παρατηρήθηκαν πολλές διαφορετικές ανωμαλίες. Καταστάσεις όπως μικροθρόμβοι στο αίμα ή αλλαγές σε αντιδράσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, μη φυσιολογική ενεργοποίηση ή αντιδράσεις εντός του νευρικού συστήματος ή αλλαγές στα συνήθη βακτηριακά είδη του μικροβιώματος. Και επειδή υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές πιθανότητες, δεν υπάρχει μία και μοναδική διαγνωστική εξέταση. Τούτων λεχθέντων, πρέπει να ξεκινάμε άμεσα τη θεραπεία των ασθενών. Επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που τους ενοχλούν, στα συμπτώματα και φροντίζουμε να επανέλθει η λειτουργία τους στο φυσιολογικό».
Παράγοντες κινδύνου και εμβολιασμοί
Ο Δρ Rylance αναφέρθηκε στους παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο Long COVID και να εκτιμήσουν την πιθανή διάρκεια των συμπτωμάτων:
«Ο εμβολιασμός βοηθά. Προστατεύει από τη σοβαρή νόσο COVID και από τη Long COVID. Από την άλλη μεριά, άτομα που νόσησαν πολύ σοβαρά με κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για Long COVID με συμπτώματα που θα διαρκέσουν πιθανώς περισσότερο. Πρόκειται για τα άτομα που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο ή ιδίως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γνωρίζουμε όμως ότι η υγεία των ανθρώπων πριν από την COVID είναι επίσης πολύ σημαντική. Έτσι, μακροχρόνια ή προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, αναπνευστικές παθήσεις, προβλήματα ψυχικής υγείας όπως και πολλά ακόμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο Long COVID. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να ακολουθείτε κατά το καλύτερο δυνατό έναν υγιεινό τρόπο ζωής».
Ανάγκη να αναγνωριστεί η νόσος
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες. Σύμφωνα με τον Δρ Rylance, κάθε ασθενής προσεγγίζεται με βάση τα συμπτώματά του, και με οδηγό αυτά επιλέγονται θεραπείες που θα τον βγάλουν από μια δυσάρεστη κατάσταση διάρκειας μερικών μηνών έως και χρόνων. «Συχνά αφορά την αποκατάσταση, το να επανέλθουν οι άνθρωποι σε λειτουργική κατάσταση, να απολαμβάνουν τη ζωή και την υγεία τους» δηλώνει ο ειδικός, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η επιστήμη θα εξασφαλίσει περισσότερες θεραπείες.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκατοντάδες κλινικές δοκιμές, και θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους να συμμετέχουν όταν νιώθουν ότι μπορούν και όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Έτσι, νομίζω, διατηρείται η ελπίδα για ό,τι αφορά τις νέες θεραπείες» σημειώνει.
Για τον Δρ Rylance εντούτοις, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους ασθενείς δεν είναι η απουσία στοχευμένης θεραπείας όσο η πάθησή τους δεν αναγνωρίζεται:
«Τους λένε ότι η ομίχλη εγκεφάλου ή άλλα συμπτώματα δεν είναι πραγματικά και αυτό τους αποθαρρύνει. Έτσι, αυτό που χρειάζονται είναι καλοσύνη και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Και αυτή πρέπει να παρέχεται από την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τους εργοδότες τους, διότι είναι προς το συμφέρον όλων οι άνθρωποι με Long COVID να μην αισθάνονται μόνοι αλλά ότι έχουν στήριγμα σε όλη την πορεία της ανάρρωσής τους».
Δείτε το βίντεο εδώ: