ΠΟΥ: «Ελεύθερος δρόμος» για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZaneca για τους άνω των 65

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, επέτρεψε την χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZaneca για τους άνω των 65 ετών.

Στις πολυαναμενόμενες συστάσεις της για το εμβόλιο αυτό, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό (SAGE) συνιστά τη χρήση του, «ακόμη κι αν στελέχη του ιού είναι παρόντα σε μία χώρα».

Σύμφωνα με το Reuters, τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca υπερκαλύπτουν το ρίσκο, με αποτέλεσμα να συνίσταται η γενική χρήση του, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με την πρώτη από τη δεύτερη να απέχουν χρονικά διάστημα μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ειδικών του ΠΟΥ.

Ακόμη, σχετικά με όσα έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού, τα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν, πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτείνουμε τη μη χρήση του».