ΠΟΥ: Τελειώνουν τα αποθέματα οξυγόνου στην Ουκρανία, τι ιατροφαρμακευτικό υλικό έστειλε η Ελλάδα

H Oυκρανία έχει ξοδέψει πολλά αποθέματα σε οξυγόνο για τα άτομα τα οποία είναι σε κρίσιμη κατάσταση ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή 27/2 κάνοντας έκκληση στον κόσμο να παραμένει στα καταφύγια καθώς ο πόλεμος μαίνεται. Την ίδια ώρα η χώρα μας έστειλε υγειονομικό υλικό και φάρμακα στον δοκιμαζόμενο λαό.

«Τα αποθέματα σε οξυγόνο είναι σε κρίσιμο σημείο. Τα φορτηγά είναι αδύνατο να μεταφέρουν νέα αποθέματα στα νοσοκομεία σε όλη την χώρα και στην πρωτεύουσα του Κιέβου», δήλωσε ο Διεθύνων Σύμβουλος του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus και ο Περιφεριακός Διεθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σύμφωνα με το Reuters.

«Η πλειοψηφία των νοσοκομείων θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματά της μέσα στις επόμενες 24 ώρες ενω κάποια έχουν ήδη ξεμείνει. Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν» δήλωσε ο ίδιος χθες το απόγευμα Κυριακή 27/2.

Το οξυγόνο είναι βασικό για πληθώρα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των 1.700 νοσοκομείων με Covid -19 αλλά και άλλων θεμάτων υγείας όπως η εγκυμοσύνη, η σήψη και τα τραύματα.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλετροδότησης ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς που κινδυνεύουν λόγω των βομβαρδισμών.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι προσπαθεί να αυξήσει τα αποθέματα κυρίως χρησιμοποιώντας υγρό οξυγόνο και φιάλες από περιφερειακά δίκτυα. Αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές γεννητριών ιατρικού οξυγόνου σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις ζεόλιθου, ενός κρίσιμου, κυρίως εισαγόμενου χημικού προϊόντος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ασφαλούς ιατρικού οξυγόνου. Απαιτούνται επίσης οι ασφαλείς παραδόσεις ζεόλιθου εκτός Ουκρανίας σε αυτές τις εγκαταστάσεις και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ασφαλές πέρασμα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει μέσω της ανακοίνωσής του ότι η χώρα που είχε ήδη δεχτεί και αυτή πίεση στα νοσοκομεία της λόγω της πανδημίας έχει ανάγκη κατά 20 με 25% περισσότερη ανάγκη από οξυγόνο από την έναρξη του πολέμου. 

Τι έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία

Φάρμακα, γάντια, προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικά, πυρόμετρα είναι μερικά από τα υλικά που έστειλε η Ελλάδα άμεσα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της άμεσης στήριξης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας της Ελλάδος στην Ουκρανία ως Υπουργείο Υγείας εγκρίναμε την άμεση αποστολή υγειονομικού υλικού για τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται και είμαστε έτοιμοι σε ό,τι άλλο χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε την παροχή βοήθειας ως προς το υγειονομικό υλικό από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως γνωστοποίησε την Κυριακή ο Θάνος Πλεύρης, το περιεχόμενο της αποστολής αποτελείται από το ιατροφαρμακευτικό υλικό και επιπλέον φάρμακα, κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Τα αεροσκάφη που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στη Ουκρανία, απ’όπου θα προωθηθούν στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανάρτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά στο instagram, εμφανίζονται στιγμιότυπα από την άφιξη στο αεροδρόμιο και την υποδοχή των Ελλήνων. «Η Ελλάδα πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας! Mission accomplished…» γράφει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και αμυντικό υλικό.

uliko

Ανθρωπιστική βοήθεια οργανώνει και ο ΙΣΑ

Ανθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη του πληττόμενου oυκρανικού λαού οργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.Ανθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη του πληττόμενου Ουκρανικού λαού οργάνωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε ετοιμότητα θα τεθει η Ομάδα ‘Αμεσης Δράσης του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ενώ το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες, με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου της Ουκρανίας.   Παράλληλα ο ΙΣΑ, ζήτησε από όσα μέλη του γνωρίζουν Ουκρανικά και Ρωσικά να συμβάλλουν στην περίθαλψη των προσφύγων. Ήδη 15 γιατροί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα του ΙΣΑ.