ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας στις αρχές του 2022

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, μίλησε για την πανδημία και δήλωσε πως θα τελειώσει στις αρχές του 2022 καθώς και Ότο μέχρι τότε δεν θα είναι απαραίτητοι οι περιορισμοί.

Ο Χανς Κλούγκε μιλώντας στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR είπε ότι η Covid-19 θα εξακολουθεί να επικρατεί το 2021 αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με το 2020, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα χειρότερα σενάρια για τον ιό ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι ειδικοί έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία για τον κορωνοϊό πλέον σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, υπογράμμισε πως κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον.

«Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα», δήλωσε.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο Χανς Κλούγκε, είπε πως είναι φυσιολογικό για τον ιό να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άτομα που μολύνει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχεί από την ραγδαία εξάπλωσή τους.

Προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί κατά της Covid-19 λόγω των ταχέως διαδεδομένων τύπων του ιού, είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις νέες μεταλλάξεις εάν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται να τα παράγουν από την αρχή.

Τόνισε επίσης ότι οι μεταλλάξεις δεν θα κάνουν τον ιό ανεξέλεγκτο, αλλά σημείωσε ότι οι χώρες των οποίων τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται ήδη υπό πίεση θα μπορούσαν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να ληφθούν πολύ σοβαρά οι μεταλλάξεις.