Προειδοποίηση Ατσαλάκη για αύξηση κρουσμάτων: «Να μπει φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών»

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον επρόκειτο να είναι επιθετική, σύμφωνα με τον καθηγητή Ατσαλάκη, προτείνοντας ωστόσο μέτρα προστασίας για τον περιορισμό.

Επιθετική χαρακτήρισε την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα προτείνει μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της. 

«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι περιορισμοί προτείνει 

Όπως τόνισε καθηγητής, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπεί φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επεσήμανε δε ότι το κύμα της Ομικρόν θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών».

Το μέτρο για τις γιορτές 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό τεστινγκ εν όψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι  είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι  υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτεί την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα επιμένεις.«Στα 3 προηγούμενα κύματα  μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτητιστικά