Προειδοποίηση Νίκου Καπραβέλου, «άμεσα να ληφθούν τα μέτρα, η Όμικρον θα φέρει “τσουνάμι” κρουσμάτων»

Την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα τόνισε ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει «τσουνάμι» κρουσμάτων.

Είχαμε δύσκολη εφημερία και πάλι, 45 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση. Πάνω από 100 προσελεύσεις. Από τους 45, οι τρεις μόνο ήταν εμβολιασμένοι, όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι. Δεν έχουμε άλλα λόγια, πλέον μου είναι αδιανόητο να φοβούνται το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι την ασθένεια. Αυτό που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ανεπανάληπτο. Αυτές τις τραγωδίες τις βλέπουμε στα νοσοκομεία».

Όπως τόνισε, τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από τον Νοέμβρη, ενώ οι εικόνες συνωστισμού στα νυχτερινά κέντρα λόγω των εορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

«Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Όμικρον, παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Δέλτα. Βλέπουμε τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες, τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί. Έπρεπε να μπουν ανώδυνα περιοριστικά μέτρα, να ελέγξουμε τους συνωστισμούς, να περιοριστεί η κινητικότητα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους άνω των 50 ετών. «Οι μελέτες λένε ότι δεν υπάρχουν τόσο βαριές περιπτώσεις με την Όμικρον, όμως είναι υπερμεταδοτική. Το καλοκαίρι με την Δέλτα γονατίσαμε, τους λέγαμε να πάρουν μέτρα, μας αγνόησαν.

Πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων. Βλέπω δρακόντεια μέτρα σε θεατές και συνωστισμούς, δεν βλέπω περιορισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Βλέπω επίταση των εμβολιασμών. Αυτό είναι το όπλο μας, όχι να κλειστούμε στα σπίτια μας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Τώρα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα, τώρα υπάρχουν συνωστισμοί. Τώρα πρέπει να τους περιορίσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα μέτρα.