Προειδοποίηση ECDC: Η ΕΕ απέχει πολύ από την ανοσία – Κίνδυνοι από την πρόωρη άρση των μέτρων

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC, δημοσίευσε χθες Πέμπτη νέα αξιολόγηση κινδύνου της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, με έμφαση στις ανησυχητικές μεταλλάξεις, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τη διάθεση εμβολίων στην ΕΕ, κρίνοντας πως η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.

Διαδεδομένη η μετάδοση

Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.

Ωστόσο, η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ/ΕΟΧ. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.

Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού. Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.

Ενας από τους κύριους στόχους της δημόσιας υγείας στην τρέχουσα φάση της πανδημίας είναι η μείωση της σοβαρής νόσου και της θνησιμότητας COVID-19, διασφαλίζοντας τον πλήρη εμβολιασμό για ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων

Ο ECDC καταγράφει ακόμα ότι χώρες με ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση και πρόοδο προς την υψηλή πρόσληψη εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής και σταδιακής κατάργησης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεών τους (NPI), μετά από προσεκτική αξιολόγηση της τοπικής τους κατάστασης.

Το κέντρο ελέγχου νόσων κρίνει ότι οι αποφάσεις για τη διευκόλυνση των μέτρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τοπικό πλαίσιο και να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα ιογενή κυκλοφορία, τον επιπολασμό των ανησυχητικών μεταλλάξεων (VOC) και την κατάσταση εμβολιασμού.

Η ανάλυση μοντελοποίησης δείχνει ότι σημαντική αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με την COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ παραμένει δυνατή εάν οι ΝΡΙ χαλαρώσουν πολύ γρήγορα.

Η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.

Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, αναφέρει.

Πιο δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση πιο δίκαιης πρόσβασης στον εμβολιασμό παγκοσμίως μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών, κρίνει ο ECDC.

Προειδοποιεί δε ότι η εισαγωγή του SARS-CoV-2 από περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων νέων παραλλαγών ιών, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργοποίηση της αυξημένης κοινοτικής μετάδοσης του COVID-19, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα μετάδοσης στην τοποθεσία λήψης είναι χαμηλά.

Ως εκ τούτου, τα προσεκτικά και αυστηρά εφαρμοζόμενα ταξιδιωτικά μέτρα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην εισαγωγή και περαιτέρω μετάδοση νέων μεταλλάξεων του ιού, ή στην επανεισαγωγή οποιασδήποτε μορφής ιού, εάν τα τοπικά επίπεδα μετάδοσης είναι χαμηλά.

«Πολλοί λίγοι» έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Για εκδηλώσεις με δυνατότητα δημιουργίας μαζικών συγκεντρώσεων, όπως το UEFA Euro 2020, η παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με συντονισμένη διατομεακή προσέγγιση.

Η Δρ. Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να φτάσουμε στην ανοσία του πληθυσμού. Οι αποφάσεις για τη διευκόλυνση των μέτρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τοπικό πλαίσιο και θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα ιογενή κυκλοφορία, τον επιπολασμό των ανησυχητικών μεταλλάξεων και την κάλυψη εμβολιασμού».