Προς ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο επιχειρείν– Με βιωσιμότητα, υπευθυνότητα & ανθρωποκεντρική προσέγγιση
*Της Ιουλίας Τσέτη
Εάν η σοβαρή παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας μας βρήκε απροετοίμαστους, η post Covid day, επιβάλλει έναν πολύ καλά μελετημένο σχεδιασμό, τόσο για την οικονομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία.
Δεν επιτρέπονται λάθη και αστοχίες, ιδιαίτερα όταν έχουμε βιώσει οδυνηρές εμπειρίες, όπως μία οικονομική κρίση, την τρέχουσα υγειονομική και αύριο την κλιματική και ενεργειακή πρόκληση.
Η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εξωστρέφεια, η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καινοτομία, ο επαναπατρισμός των ελληνικών λαμπρών μυαλών αλλά και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG- που αλλάζουν το τοπίο στο σύγχρονο επιχειρείν- αποτελούν την υγιή πυξίδα για την επόμενη ημέρα.
Η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό momentum. Αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, μέσα από την αναμόρφωση του οικονομικού της μοντέλου, καθώς και μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχισθούν, ώστε να πάψουν στρεβλώσεις ετών.
Η χώρα ωστόσο, πρέπει να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί σε Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών, σε φιλόξενη δεξαμενή νεοφυούς επιχειρηματικότητας και νέων ερευνητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό και οφείλουμε να τους επαναπατρίσουμε (Brain Regain), σε στέγη ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών, σε ένα οικοσύστημα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Και πώς μπορούμε να γίνουμε Κόμβος Βιοτεχνολογίας; Πρώτα απ’ όλα, με το να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με διεθνή νοοτροπία. Να επενδύσουμε στην έρευνα, να ανοίξουμε τις προοπτικές μας στο διεθνές περιβάλλον, να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες μας, να δημιουργήσουμε βιομηχανίες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια και να σκεφτόμαστε ως μονόκεροι, δηλαδή, να είμαστε επικεντρωμένοι στους σταθερούς συνεργάτες και επενδυτές μας, ωστόσο να στοχεύσουμε χωρίς φόβο, σε ακόμη μεγαλύτερες επενδυτικές συνεργασίες.
Ο Covid-19 διαμόρφωσε νέες συνθήκες, αλλά και καθυστερήσεις στην πρόοδο των προϋπαρχουσών προκλήσεων όπως είναι η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η δράση για το κλίμα.
Στο σύνθετο αυτό περιβάλλον, η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου δεν είναι επιλογή, αλλά ζήτημα επιβίωσης, ανθεκτικότητας και ανάγκης για ανάπτυξη. Στόχος μας στην επόμενη ημέρα, είναι ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ, με ενσυναίσθηση, διαφάνεια, μείωση των ανισοτήτων, αποδοχή της διαφορετικότητας, αξιοπιστία και σεβασμό στον Άνθρωπο και στον περιβάλλον.
*Η κυρία Ιουλία Τσέτη, είναι φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ.