Προσωπικός γιατρός: Ποιο το όριο εξυπηρέτησης ασθενών την εβδομάδα για ΕΟΠΥΥ και πόσα λεφτά θα παίρνει

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί. Η διάρκεια σύμβασης θα είναι μέχρι και 2 χρόνια. Μέχρι πόσους ασθενείς θα μπορεί εξυπηρετεί ένας γιατρός και ποια θα είναι η αμοιβή του.

Η διάρκεια της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ είναι για δύο χρόνια, με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασης για ένα επιπλέον έτος, εκτός και αν υπάρξει καταγγελία της από το ένα ή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών θα είναι μέγιστο 35 ωρες την εβδομάδα και ελάχιστο 15 ώρες την εβδομάδα, και καθορίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον προσωπικό γιατρό.

pinakas astheneis

Μέχρι 2000 ασθενείς την εβδομάδα για 1 γιατρό

Σύμφωνα πάντως με την παρ. 5 του άρθρου 36 του ν. 4931/2022 (Α’ 94), ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός στον προσωπικό ιατρό ορίζεται σε αναλογία ένας (1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες (2.000) εγγεγραμμένους πολίτες.

Η αμοιβή κατ’ άτομο κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ και δεν θα υπόκειται σε claw back και rebate, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Πέμπτη 23/6. ‘Οαναφέρει το ΦΕΚ , η αμοιβή των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών ορίζεται στην υπό στοιχεία Γ1,ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 35160/ 16-06-2022 (Β’ 3020) κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας.

keimeno1

Διαπραγματεύσεις για τις λοιπές ειδικότητες

Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και για τις λοιπές ειδικότητες, μετά την χθεσινή (23/6)  υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με με όσα δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης : «Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης για τους γιατρούς των λοιπών ειδικοτήτων με στόχο την όσο πιο δυνατή καθολική πρόσβαση των ασθενών σε περισσότερους ειδικούς γιατρούς».

«Συνεπώς υλοποιείται η δέσμευση μας για άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των γιατρών και καλύτερες αμοιβές με ρεαλιστικές υποχρεώσεις» κατέληξε ο ίδιος.

Ποιοι κάνουν εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό επιτρέπεται 1 φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής. Κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος το δικαίωμα μετεγγραφής ξεκινά την 1η/1/2023.

Από την υποχρέωση εγγραφής σε προσωπικό ιατρό εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.

Διαδικασία εγγραφής πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό

Η εγγραφή σε προσωπικό ιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του την εγγραφή πραγματοποιεί όποιος ασκεί τη γονική μέριμνα, ενώ εάν ο πολίτης τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση όλες οι απαραίτητες ενέργειες πραγματοποιούνται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη.

Η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, τους προσωπικούς ιατρούς, είτε από άλλους φορείς, οι οποίοι δύνανται να προσδιορισθούν μεταγενέστερα, με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.