Προτεραιότητα στη θωράκιση των νέων 18 έως 30 ετών – Πότε έρχονται νέα εμβόλια Johnson & Johnson

Στο επίκεντρο της κρατικής μέριμνας βρέθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι πολύ νέοι άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ από σήμερα Δευτέρα (31/5) μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self test για τον αυτοδιαγνωστικό τους έλεγχο.

Στην ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα αποφάσισαν οι υγειονομικές αρχές να ρίξουν αυτήν την εβδομάδα το βάρος στην πρόληψη και διάγνωση της νόσου Covid-19. Πρόκειται για τους νέους, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι δεν νοσούν σοβαρά αλλά αποτελούν spreaders, δηλαδή παράγοντες διασποράς της πανδημίας.

Έτσι, μόλις χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να τους εντάξει πρώτους στο πρόγραμμα διανομής των δωρεάν self test στον ευρύ πληθυσμό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η επόμενη ηλικιακή ομάδα στον δωρεάν αυτοέλεγχο, που είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 40 ετών.

Εξαντλήθηκαν τα 50.000 ραντεβού για τα εμβόλια Johnson & Johnson μέσα σε λίγες ώρες

Αιφνιδιαστικά την Παρασκευή (28/5) προς ξημερώματα Σαββάτου (29/5), άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18 – 29 ετών. Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 50.000 ραντεβού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή εμβολίου αυτών των ηλικιών.

Είναι δε τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των νέων αυτής της ηλικίας για το εμβόλιο, που στον νομό Αττικής τα ραντεβού εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είναι σπάνιες μάλιστα οι περιπτώσεις αυτών που αποφάσισαν -αλλάζοντας ταχυδρομικό κώδικα στην αναζήτηση των εμβολιαστικών κέντρων- να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό ακόμη και σε μακρινές περιοχές εκτός Αττικής.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, ωστόσο, του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στις 2 Ιουνίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρες μας νέες παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, γεγονός που θα ανοίξει και νέες εμβολιαστικές γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στον εμβολιασμό των πολύ νέων ατόμων και συγκεκριμένα στις ηλικίες από 18 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η χώρα μας έχει καθυστερήσει υπερβολικά, ενώ σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει προχωρήσει ταχύτερα ο εμβολιασμός τους.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ECDC:

self test

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 5.400.000 δόσεις εμβολίων.

Ποιοι παίρνουν δωρεάν self test αυτήν την εβδομάδα από τα φαρμακεία

Από σήμερα, δικαιούχοι των δωρεάν self test είναι οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ τους, δύο συσκευασίες που ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Να σημειωθεί, ότι γι’ αυτήν την κατηγορία των πολιτών δεν απαιτείται υποχρεωτική δήλωση των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, οφείλουν να προσέλθουν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή για επανέλεγχο με rapid ή PCR test, με στόχο να επιβεβαιωθεί η θετικότητα και να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέτρα, δηλαδή, η απομόνωσή τους, αλλά και η υποχρεωτική καραντίνα των επαφών και στενών επαφών τους.

Ταυτόχρονα, αυτήν την εβδομάδα μπορούν να προμηθεύονται τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία και πάλι οι μαθητές όλων των βαθμίδων, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, οι οποίοι μπορούν να παραλάβουν δύο self test με ισχύ για δύο εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι αυτά είναι τα τελευταία τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά. Μόνο για τα παιδιά του δημοτικού θα υπάρξει μια ακόμη παράδοση self test, αφού το σχολείο κλείνει γι’ αυτούς τους μαθητές στις 24 Ιουνίου.

Self test: 6,5 εκατομμύρια οι δικαιούχοι των self test μέχρι σήμερα

Σε ανακοίνωσή του για την προσθήκη της ομάδας 18-30 στην προμήθεια των self test, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως: «Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες», όπως τόνισε.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν και πάλι, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί η παράδοση των test την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών θα ακολουθήσει η ομάδα 31-40 ετών και θα συνεχιστεί η διαδικασία ανεβαίνοντας ηλικιακά προς τα πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επί του συνόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ. Ο συγκεκριμένος τρόπος επιδημιολογικής καταγραφής, σε συνδυασμό με τους PCR ελέγχους και τα rapid τεστ που διεξάγονται παράλληλα, μας δίνει μια πολύ καλύτερη καταγραφή της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα.