Πρωτοποριακή ανακάλυψη: Νέα μέθοδος «ξεγελά» τα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State ανακάλυψαν μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία «ξεγελούν» τα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζουν να αυτοκαταστραφούν.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology τη νέα μέθοδο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές περιγράφουν την τεχνική που ανακάλυψαν. Με την τεχνική αυτή μπορούν να διεισδύουν στα καρκινικά κύτταρα και να τα επεξεργάζονται ώστε να τα κάνουν πιο ευάλωτα στις αντικαρκινικές θεραπείες.

Ανακαλύφθηκε νέα μέθοδος που καταπολεμά τον καρκίνο

Οι επιστήμονες επινόησαν μια προσέγγιση για την επεξεργασία των καρκινικών κυττάρων, μεταφέροντας δύο νέους “διακόπτες” σε αυτά. Ο πρώτος διακόπτης επιτρέπει στα τροποποιημένα κύτταρα να ξεπεράσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, ο δεύτερος διακόπτης επιτρέπει σε αυτά τα κύτταρα να εξαπολύσουν ένα τοξικό φάρμακο στον εναπομείναντα όγκο.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν δύο “γονίδια αυτοκτονίας” σε κύτταρα μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC). Το ένα γονίδιο, με τη βοήθεια του καρκινικού φαρμάκου erlotinib το οποίο συνήθως σταματά την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται EGFR, επέτρεψε στα καρκινικά κύτταρα να γίνουν ανθεκτικά στο erlotinib, επιτρέποντας έτσι στην ομάδα να ελέγχει αν τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται.

Τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα αναπτύχθηκαν ταχύτερα από τα μη τροποποιημένα κύτταρα που αντιστέκονταν στο φάρμακο. Μόλις προστέθηκαν περισσότερα από τα τροποποιημένα κύτταρα, οι επιστήμονες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν erlotinib και τα κύτταρα που αναπτύσσονταν σταμάτησαν.

Μόλις στήθηκε η παγίδα τους, οι επιστήμονες ενεργοποίησαν το δεύτερο γονίδιο “αυτοκτονίας” χρησιμοποιώντας ένα ακίνδυνο μόριο που ονομάζεται 5-FC. Έξυπνα, το δεύτερο γονίδιο κωδικοποιεί ένα ένζυμο που βοηθά τα κύτταρα να μετατρέψουν το 5-FC σε μια τοξίνη, που ονομάζεται 5-FU, η οποία σκοτώνει τον καρκίνο. Το 5-FU σκοτώνει τελικά τόσο τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα όσο και τα κύτταρα που τα περιβάλλουν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μετά από 20 ημέρες θεραπείας, τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα είχαν ξεπεράσει τα μη τροποποιημένα κύτταρα- περίπου 14 εβδομάδες μετά την αρχική θεραπεία, ο όγκος του καρκίνου είχε μηδενιστεί.

«Το βλέπουμε αυτό ως κάτι πέρα από τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα» δήλωσε στο dailywire ο συγγραφέας της μελέτης Scott Leighow. Και πρόσθεσε πως «Το βλέπουμε ως μια γενικευμένη πλατφόρμα για την παροχή θεραπευτικών γονιδίων στον καρκίνο και τη χρήση τους για τη δημιουργία νέων θεραπειών στο μέλλον».

Πηγή: oloygeia.gr