Πόλεμος στις ΜΕΘ: Κρίσιμη κατάσταση σε Πάτρα και Αττική

Άσχημη η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής ήταν εχθές, καθώς εισήχθησαν 152 θετικά κρούσματα κορωνοϊού και 21 ύποπτα. Οι εικόνες θύμιζαν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά στο «Αττικόν» εισήχθησαν 39 ασθενείς, στο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» 60 ασθενείς. «ΣΩΤΗΡΙΑ» 25 ασθενείς, «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» 28 θετικά και 21 ύποπτα κρούσματα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε, «γεμίζουν οι κλινικές και ανοίγουν νέες. Τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν με ράντζα γενικών περιστατικών. Παράδειγμα στο «Αττικόν» που χθες εισήχθησαν 131 ασθενείς γενικά περιστατικά γίνεται χαμός από ράντζα.. Γέμισαν σχεδόν και τα τρία νοσοκομεία που είναι αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοιου. (ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΜΑΚΚΑΡΙΣΤΟΣ). Διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού μένουν πια πολλές ώρες στις κλινικές εως ότου βρεθεί ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Δόθηκαν 7 κλίνες στο ΚΑΤ, 10 στο ΑΤΤΙΚΟ  και 5 στο ΘΡΙΑΣΙΟ και γέμισαν αμέσως.

Στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» οι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ είναι 38 και είναι γεμάτες και μόνο σε  πολύ  έκτακτη ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν οι άλλες 6 κλίνες στη ΜΑΦ γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής. Γι αυτό και  γεμίζουν με 38 ασθενείς. Στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 84 ασθενείς».

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΑΤΤΙΚΗ.

ΚΑΤ: 12 ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ασθενείς στις 84 κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 38 ασθενείς στις 38 κλίνες. Σε  πολύ έκτακτη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν οι άλλες 6 κλίνες στη ΜΑΦ λόγω εργασιών. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 16 ασθενείς στις 17 κλίνες. Σήμερα εφημερεύει και γίνεται χαμός από περιστατικά χωρίς κενό κρεβάτι. Ετοιμάζονται να ανοίξουν νέες κλίνες  σε κλινικές για νοσηλεία.

ΑΤΤΙΚΟ: Έφθασαν 130 οι νοσηλεύομενοι ασθενείς με κορωνοϊό. Στις ΜΕΘ είναι 27 ασθενείς στις 33 κλίνες.

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ  ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 239

ΚΕΝΕΣ έχουμε  ακόμη αυτή τη στιγμή   9 κλίνες ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ που είναι 2 κλίνες στο ΚΑΤ, 6  κλίνες στο ΑΤΤΙΚΟ και 1 κλίνη στο ΘΡΙΑΣΙΟ.

«Πάμε για λειτουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ αν δεν σταματήσει αυτή η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Όσον αφορά την κατάσταση των ΜΕΘ στην Πάτρα, σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ την επισκέφτηκε και δήλωσε, «Ε πισκεφθήκαμε σήμερα το Νοσοκομείο ΡΙΟ της Πάτρας. Συνομιλήσαμε με τη διοίκηση και τον υπεύθυνο καθηγητή λοιμωξιολόγο κ. Μαραγκό. Μας περιέγραψαν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Το νοσοκομείο γέμισε τις δύο κλινικές με 47 θετικά περιστατικά και 7 ύποπτα κρούσματα. Σήμερα για να ανταπεξέλθει στην εφημερεία άνοιξαν και τρίτη κλινική. Το Σαββατοκύριακο γέμισαν οι κλίνες ΜΕΘ και άνοιξαν μία νέα ΜΕΘ 8 κλινών, στην οποία νοσηλεύονται 16 διασωληνωμένοι στις 21 κλίνες.

Και στον ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ 4 διασωληνωμένοι στις 9 κλίνες ΜΕΘ. Γεμάτο και αυτό στις κλινικές. 10 κλίνες κενές απομένουν ΜΕΘ και εξυπηρετούν όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ο Καθηγητής μας είπε ότι περιμένει έξαρση των κρουσμάτων από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Ζητήσαμε από τον  Διοικητή την ανάκληση των δύο καθαιρέσεων υποδιευθυντών της νοσηλευτικής υπηρεσίας  και πιστεύουμε ότι σε  τέτοιο κλίμα  με το κορωνοιο θα τις πάρει πίσω».