Πόνος στα κόκαλα: Γιατί συμβαίνει όταν έχει κρύο

Οι κρύες μέρα που πέρασαν λόγω της κακοκαιρίας της «Μηδείας», δημιούργησαν σε πολλούς πόνους στα κόκαλα τους. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο συμβαίνει και άλλοι το «εκμεταλλεύτηκαν» για να δείξουν ότι μπορούν να προβλέπουν τις αλλαγές του καιρού.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες έχει υποστηριχθεί η θεωρία ότι η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης και η υγρασία του περιβάλλοντος ευνοεί τη συγκέντρωση υγρασίας στις αρθρώσεις. Κάποιοι υποδοχείς που βρίσκονται στις αρθρώσεις δημιουργούν συμπτώματα πόνου και φλεγμονής στην περιοχή. Είναι πολύ πιθανό τα παλιά τραύματα να αφήνουν περισσότερους τέτοιους υποδοχείς εκτεθιμένους και αυτό να μεγεθύνει την ενόχληση και τον πόνο. 

Αυτή η θεωρία εξηγεί και αντίστοιχες περιπτώσεις πόνου σε όσους υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις και αρθριτικά. Πρόκειται για παρόμοια έκθεση υποδοχέων στις αρθρώσεις. Αντίστοιχα εξηγείται και ο πόνος που νιώθουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στις αρθρώσεις τους. Η καταπόνηση των αρθρώσεων αφαιρεί σταδιακά την προστασία που τους παρέχει ο χόνδρος και μένουν εκτεθειμένες. 

Με δεδομένο ότι ο πόνος των οστών που οφείλεται στις αλλαγές του καιρού είναι κάτι που απασχολεί ακόμα την ιατρική έρευνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και αποτελεσματική θεραπεία γι’αυτόν. Η χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών μπορεί να δίνει προσωρινή λύση ανακούφισης, αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με μία χρόνια κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να γίνεται κατάχρηση στα παυσίπονα.

Η μόνη λύση που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος είναι μια καλύτερη προσπάθεια αποκατάστασης των τραυματισμένων περιοχών. Οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορούν να μειώσουν δραστικά το αποτύπωμα του τραυματισμού. Επίσης η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η προσοχή του σωματικού βάρους είναι παράγοντες που ανακουφίζουν έτσι κι αλλιώς τις αρθρώσεις μας. Δυστυχώς αυτά είναι και τα μόνα όπλα μέχρι να βρεθεί ακριβώς ο μηχανισμός που προκαλεί αυτόν τον μυστηριώδη πόνο στα κόκαλα όταν κάνει κρύο.