Πόσα αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα – Ποια συμπτώματα προκαλεί

Η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Β.1.617.2, τα έντονα συμπτώματα και η αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Καθώς το νέο πολύ μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 “Δέλτα” συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν την αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις.

Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ήδη με βάση τα δεδομένα αυτά στη Βόρεια Ιρλανδία η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες. Δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία ημερησίως που κυριαρχεί το συγκεκριμένο στέλεχος άγγιξε τις 6000. Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα.

Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα COVID-19 με 29 εκατομμύρια κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ με 33,4 εκατομμύρια, και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19 με 355000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με 598000 και 479000 θανάτους αντίστοιχα.

Το νέο στέλεχος Δέλτα είναι το επικρατών στέλεχος τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς φαίνεται να ευθύνεται για το 91% των νέων κρουσμάτων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το στέλεχος αυτό είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος άλφα Β.1.1.1.7, που επικρατούσε έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Κίνδυνος διασποράς στους μη εμβολιασμένους – Οι προειδοποιήσεις Μόσιαλου

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook τονίζει πως χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής.

Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση, «δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί, είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει σε πίνακα μια σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κοροναϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί.

Όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού στην Κίνα (με R0 2,4-2,6) και εκείνο που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη (το R0 είχε υπολογιστεί στο 3), η βρετανική παραλλαγή ‘Αλφα έχει R0 από 4 έως 5, ενώ η Ινδική παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αντιστοιχεί σε R0 μεταξύ 5 και 8, δηλαδή κάθε άνθρωπος που μολύνεται, μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε πέντε έως οκτώ άτομα.