Πόσα push ups πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις την καρδιά σου

Η ικανότητα στα push ups συνδέθηκε με την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη. 

Οι ενεργοί μεσήλικες που μπορούσαν να ολοκληρώσουν πάνω από 40 push ups είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – συμπεριλαμβανομένων διαγνώσεων στεφανιαίας νόσου και σημαντικών συμβάντων όπως καρδιακή ανεπάρκεια – κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που μπόρεσαν να κάνουν λιγότερα από 10 push-ups κατά τη διάρκεια της βασικής εξέτασης.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν δεδομένα ότι το να μπορεί κάποιος να κάνει push ups μπορεί να είναι μία εύκολη χωρίς κόστος μέθοδος μέτρησης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Παραδόξως, η ικανότητα στα push ups συσχετίστηκε πιο πολύ με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από ότι τα τεστ σε διάδρομο» ανέφερε η κύρια συγγραφέας, Justin Yang.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 1.104 ενεργούς άντρες πυροσβέστες από το 2000 έως το 2010. Η ενδιάμεση ηλικία τους ήταν 39,6 έτη και ο ενδιάμεσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 28.7. Η ικανότητά τους στα push ups και στο διάδρομο μετρήθηκαν στο ξεκίνημα της μελέτης και κάθε άντρας στη συνέχεια ολοκλήρωσε ετήσιες σωματικές εξετάσεις και ιατρικά ερωτηματολόγια.

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου μελέτης, αναφέρθηκαν 37 αποτελέσματα που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Όλα εκτός από ένα εμφανίστηκαν σε άνδρες που ολοκλήρωσαν 40 ή λιγότερα pushups κατά τη διάρκεια της βασικής εξέτασης. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνδρες που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 push-ups είχαν 96% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν να κάνουν λιγότερα από 10 push-ups. Η ικανότητα στα push ups σχετίστηκε ισχυρότερα με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου από ό,τι η αερόβια ικανότητα, όπως εκτιμήθηκε από μια δοκιμή σε διάδρομο.

Επειδή ο πληθυσμός της μελέτης περιείχε μεσήλικες ενεργούς άνδρες, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε γυναίκες και άντρες άλλων ηλικιών που είναι λιγότερο ενεργεί, σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίσει την σημασία της φυσικής κατάστασης για την υγεία και γιατί οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν την φυσική κατάσταση κατά τις ιατρικές επισκέψεις ασθενών» ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας Στέφανος Κάλες