Πόσο επικίνδυνη είναι η καύση ξύλων για την υγεία και tips για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα

Αρκετοί είναι οι πολίτες που για να γλιτώσουν από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος στρέφονται από τώρα στην αγορά καυσόξυλων για ξυλόσομπες και τζάκια για να προλάβουν τα πρώτα κρύα. Πόσο καλό ωστόσο μπορεί να είναι ο καπνός αυτός που εκλύεται για την υγεία μας και τι θα πρέπει να έχουμε κατά νου.

Ο καπνός μπορεί να μυρίζει καλά αλλά δεν είναι καλός για την υγεία μας. Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που δημιουργεί ο καπνός προέρχεται από μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία εισέρχονται στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο στα μάτια, ασθένειες, καταρροή ακόμα και βρογχίτιδα.

Άτομα με άσθμα μπορεί να δουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται. Ο καπνός μπορεί να πυροδοτήσει επίσης έμφραγμα, εγκεφαλικό ακόμα και αρρυθμίες σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Τα άτομα με διαβήτη αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι εξίσου ιδιαίτερα προσεκτικά.

Καλό είναι να γνωρίζουμε επίσης ότι ο καπνός από το τζάκι που απελευθερώνεται επιστρέφει κατά 70% πίσω στο σπίτι μέσα από την καμινάδα, σύμφωνα με έρευνες. Σε κάθε περίπτωση παρόλο που και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από την πλευρά της έχει τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την καύση των ξύλων, αν επιμένετε να ανάψετε το τζάκι (ή την ξυλόσομπα) δώστε βάση στα παρακάτω tips.

tzaki

Οδηγίες για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για την υγεία σας από την καύση ξύλων

Αρχικά, αν χρησιμοποιείται τζάκι και ο καπνός από την φωτιά μυρίζει στο σπίτι σας, τότε το πιο πιθανό είναι ότι το τζάκι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Για αυτό καλό είναι να κάνετε τα εξής για είναι πιο ασφαλή η διαδικασία και να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση του καπνού μέσα στο σπίτι:

  • Κάψτε ξύλα τα οποία έχουν κοπεί, έχουν καλυφθεί και παραμείνει σε στεγνό μέρος για τουλάχιστον έξι μήνες.
  • Καθαρίζετε το τζάκι και την καμινάδα σας κάθε χρόνο από πιστοποιημένο επαγγελματία για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν κενά, ρωγμές ή ανεπιθύμητα ρεύματα και να αφαιρέσετε τυχόν επικίνδυνη συσσώρευση κρεόσωτου.
  • Αντί για σίτα τζακιού, βεβαιωθείτε ότι το τζάκι σας έχει μια γερή πόρτα που κλείνει καλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καλά αεριζόμενος και ότι υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός
  • Ποτέ μην καίτε πλαστικό, σκουπίδια ή ξύλο επεξεργασμένο με πίεση.
  • Xρησιμοποιείστε εφημερίδες ή μικρά κομμάτια ξύλου για να ανάψετε φωτιές

 Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να χρησιμοποιείτε σόμπες και θερμάστρες φυσικού αερίου αντί για τζάκια με ξύλα για τη θέρμανση του σπιτιού ή του νερού σας. Εάν ωστόσο αυτό είναι που μπορείτε να κάνετε, βεβαιωθείτε ότι αερίζονται πλήρως σε εξωτερικούς χώρους για να κρατήσετε έξω τους ρύπους.

Ένας εξίσου καλό τρόπος να μειώστε την επικινδυνότητα για την υγεία σας είναι να χρησιμοποιείτε ένθετα τζάκια. Αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1992 είναι σημαντικά πιο βελτιωμένα από τα παλαιότερα μοντέλα λόγω των επικαιροποιημένων κανονισμών για την ποιότητα του αέρα που τέθηκαν σε ισχύ εκείνη την εποχή.