Πόσο καφέ μπορείς να πίνεις αν είσαι έγκυος σύμφωνα με νέα μελέτη

Oι εγκυμονούσες γυναίκες που αγαπούν τον καφέ δεν είναι ανάγκη να τον στερούνται τελείως, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη που δείχνει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Queensland, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες δεν αυξάνει το ρίσκο αποβολής, πρόωρης γέννας ή θνησιγένειας .

Στις αναθεωρημένες οδηγίες του ο ΠΟΥ για τις εγκυμονούσες γυναίκες αναφέρει ότι θα πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300mg καφεΐνης ή αλλιώς δύο με τρεις κούπες τη μέρα, εξηγεί η καθηγήτρια Gunn-Helen Moen σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο. «Αυτό όμως βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης κατά τις οποίες είναι δύσκολο να διαχωρίσεις την κατανάλωση καφέ από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή. Θέλαμε να ανακαλύψουμε αν ο καφές από μόνος του μπορεί να αυξήσει το ρίσκο δυσμενής έκβασης εγκυμοσύνης αλλά η έρευνα έδειξε ότι δεν είναι μόνο αυτό το θέμα», εξηγεί η Gunn-Helen Moen.

Η αγάπη μας για τον καφέ μπορεί να σχετίζεται με τα γονίδιά μας

Ο καθηγητής Daniel Hwang αναφέρει ότι οι προσωπικές προτιμήσεις κάποιου σε ότι αφορά τον καφέ σχετίζονται εν μέρει με τα γονίδιά του. Για την ακρίβεια, συγκεκριμένα γονιδιακές μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάζουν πόσο καφέ μπορεί να επιθυμεί να πιει κάποιος. «Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι γενετικές μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν μόνο την κατανάλωση καφέ στον γενικό πληθυσμό αλλά και τις εγκυμονούσες γυναίκες» αναφέρει ο Hwang.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία χρησιμοποίησε 8 γενετικές μεταλλάξεις που προβλέπουν την προτίμηση της εγκυμονούσας σε ό,τι αφορά τον καφέ. Κατόπιν, έκαναν σύγκριση των μεταλλάξεων αυτών με τον τρόπο με τον οποίο τελικά κατέληξε η εγκυμοσύνη. «Επειδή δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις εγκυμονούσες να καταναλώσουν συνταγογραφούμενες ποσότητες καφέ, χρησιμοποιήσαμε τη γενετική ανάλυση για να μιμηθούμε μια τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου» δήλωσε ο καθηγητής Hwang.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καφέ.
Όσον αφορά τη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές φορές οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να κόβουν πράγματα από τη διατροφή τους όπως και τον καφέ, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους χωρίς να ανησυχούν για το αυξημένο ρίσκο δυσμενής κατάληξης της εγκυμοσύνης, αναφέρει η καθηγήτρια Hwan.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η γενετική ανάλυση εξετάσει συγκεκριμένους κινδύνους εγκυμοσύνης. Το θέμα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να επηρεάζουν άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα. Για αυτόν τον λόγο, οι συγγραφείς της μελέτης συνεχίζουν να προτείνουν στις εγκυμονούσες γυναίκες να καταναλώνουν καφέ αλλά σε μέτριες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.