Πόσο κοντά είμαστε στο τείχος ανοσίας – Τα δύο σενάρια για το πότε θα «πρασινίσει» η Ελλάδα

α δύο σενάρια που η χώρα θα πρασινίσει αλλάζοντας τα δεδομένα και στον τουρισμό παρουσίασε o καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Για σταθερή αποκλιμάκωση της πίεσης αλλά και για ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση τηρώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό έκανε λόγο την Παρασκευή ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε το «ανοιγμα» δραστηριοτήτων οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι κινδύνου για φαινόμενα χαλαρότητας υπογραμμίζοντας πως «δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό».

Πόσο κοντά είμαστε στο τείχος ανοσίας – Καμπανάκι για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω

Για την σημασία του να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών και την πορεία μας προς το τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος  Βασιλακόπουλος.

«Όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη» περιέγραψε προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας.

Αφενός διότι φαίνεται πως για να χτιστεί τείχος ανοσίας φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, παρά τους ρυθμούς που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών δεν είμαστε τόσο κοντά, όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορωνοϊό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία.

«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» είπε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ( άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Πότε θα πρασινίσει η Ελλάδα

Τα δύο σενάρια που η χώρα θα πρασινίσει αλλάζοντας τα δεδομένα και στον τουρισμό παρουσίασε μιλώντας στο Open tv o καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή και το μαθηματικό του μοντέλο στο ευχάριστο σενάριο η χώρα στις 17 Ιουνίου θα πιάσει τον δείκτη 150 που είναι ο δείκτης που βάφει μια χώρα πράσινη στον χάρτη που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Αυτός ο δείκτης αντιστοιχεί στα 1.145 κρούσματα ανά ημέρα για διάρκεια λίγων ημερών ώστε να αντανακλαστεί η μείωση.

Το πιθανότερο, ωστόσο, σενάριο είναι να πιάσει η χώρα αυτό το όριο μετά τις τις 26 Ιουνίου, μετά και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Δεν είναι απίθανο όμως να το πετύχουμε και νωρίτερα εφόσον προσέξουμε και εφόσον δεν έχουμε κάποια σοβαρή επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ένα νούμερο που με αφήνει ευχαριστημένο. Θα προτιμούσαν να είχαν πέσει στα 500 ή στα 400 όπως η Πορτογαλία» δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας το κύμα στην Πορτογαλία ήταν σφοδρό αλλά μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Η Πορτογαλία είχε 10.000 κρούσματα την μέρα και είχε 400 νεκρούς καθημερινά για διάστημα ενός μηνός. Στη συνέχεια πήραν πολύ αυστηρά μέτρα τα οποία τήρησαν οι κάτοικοι, μειώνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% σε ένα μήνα. «Όπως μας δείχνουν τα δεδομένα και αν συνεχίσει η πτωτική πορεία μέσα τον Ιούλιο θα φτάσουμε τα κρούσματα της Πορτογαλίας. 
Εξάλλου, κάθε 5% αύξηση του εμβολιασμού- σε ποσοστό πάνω από το 30% του συνόλου του πληθυσμού-μας δίνει 200-300 κρούσματα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Πώς θα πετύχουμε χαλάρωση των μέτρων

Την επιπλέον χαλάρωση μέτρων των περιορισμών, όπως και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτησαν στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Η περαιτέρω χαλάρωση μέτρων σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο θα ακολουθήσει εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί αυτό φαίνεται να συμβαίνει κάπου στα μέσα Ιουνίου. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθεί ταχύτερα η εικόνα που βελτιώνεται αργά. Αυτό θα είναι το συνολικό μας κέρδος», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το πολυπόθητο τείχος ανοσίας σύμφωνα με τον κ. Τούντα, φαίνεται πως θα χτιστεί από τη στιγμή που θα αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και το περαιτέρω άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων. «Δυστυχώς στη χώρα μας διαθέτουμε πλέον πληθώρα εμβολίων και έχουμε ένα υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όμως έχουμε ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε κάθε ηλικιακή ομάδα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ειδικός. Το τείχος ανοσίας μπορεί να φανεί περί τα τέλη του καλοκαιριού, παρόλαυτα πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας έξαρσης κρουσμάτων, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι.


Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας πως αυτές οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν αρνητικά τους πολίτες. Μάλιστα για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και έχουν ενδοιασμούς για τη δεύτερη, από τη στιγμή που δεν έχουν παρουσιάσει κάποια παρενέργεια στη πρώτη φάση δεν έχουν να φοβούνται για κάτι.