Πόσο φταίνε τα φάρμακα για την επιδείνωση του κορωνοϊού;

Από τις απαρχές της πανδημίας, όταν ακόμα ο κορωνοϊός ήταν μια ασθένεια αρκετά καινούρια για την επιστημονική κοινότητα, υπήρχαν συζητήσεις σχετικά  με το κατά πόσο η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονόδων φαρμάκων αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19, κάτι που οδήγησε στην άμεση διερεύνηση αυτής της συσχέτισης.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη δεν οδηγούν στην επιδείνωση της νόσου Covid-19 ή ακόμα και στο θάνατο των νοσηλευόμενων ασθενών σύμφωνα με στοιχεία νέας μελέτης παρατήρησης περισσότερων από 72 χιλιάδων ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet Rheumatology.

Η συγκεκριμένη αγωγή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου και των ρευματολογικών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Η μεγάλης κλίμακας έρευνα με τον κωδικό όνομα ISARIC CCP-UK επιβεβαιώνει ότι η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονόδων φαρμάκων σε ασθενείς  με κορωνοϊό είναι ασφαλής. 

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν το 1/3 των ασθενών (το 30.4% δηλαδή 1.279 ασθενείς) που είχαν λάβει τα ΜΣΑΦ πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού κατέληξαν. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο (31,3%. 21.256 από 67.968) για τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή. Επιπλέον, στους ασθενείς με ρευματολογικές παθήσεις, η χρήση ΜΣΑΦ δεν αύξησε τη θνησιμότητά τους. Οι μελετητές σύλλεξαν στοιχεία των ασθενών σχετικά με τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί και λάμβαναν εκεινη τη δεδομένη στιγμή ή τα είχαν λάβει 14 ημέρες πριν από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, καθώς και δημογραφικές πληροφορίες και το ιατρικό τους ιστορικό. Οι συμμετέχοντες ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ησήχθησαν σε 255 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2020. Από τους 72.179 ασθενείς, μόλις το 5,8% (4.211) είχε λάβει ΜΣΑΦ πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα μοντέλα ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ως σκοπό να καθορίσουν εάν η συγκεκριμένη αγωγή επηρεάζε τη θνησιμότητα, την σοβαρότητα της ασθένειας, την εισαγωγή σε ΜΕΘ και το αν χρειάστηκε επεμβατικό ή μη επεμβατικό αερισμό, τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου ή την εμφάνιση οξείας νεφρικής βλάβης. Όσοι ασθενείς έλαβαν ΜΣΑΦ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να χρειαστούν επεμβατικό ή μη επεμβατικό αερισμό ή χρήση οξυγόνου.

«Τώρα έχουμε σαφή στοιχεία ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ασφαλή για τους ασθενείς με COVID-19, τα οποία διαβεβαιώνουν τους κλινικούς ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από την έναρξη της πανδημίας» καταλήγει ο καθηγητής Ewen Harrison από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και επικεφαλής της έρευνας.