Με το 6ο κύμα κορονοϊού να σαρώνει τη χώρα, τα κρούσματα να μην υποχωρούν και τις επαναλοιμώξεις να προκαλούν τρόμο, οι επιστήμονες προειδοποιούν και οι αναφορές για μέτρα πυκνώνουν. Τι λέει σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, επαναλοιμώξεις, αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και τα συμπτώματα του long Covid ανησυχούν τους ειδικούς οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μιλώντας στο mega, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται συνδέεται με τη χαλάρωση των μέτρων.
«Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε χαλαρώσει. Μετά από τρία χρόνια που ζούμε έγκλειστοι έχουμε ξεδώσει».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μέσος όρος των κρουσμάτων βρίσκεται στις 22.000 με 23.000.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να πλησιάσουμε και τις 30.000 κρούσματα κάποιες μέρες».
Η κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας στη χώρα θα έρθει μέχρι τις 25 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η «βραδεία αποκλιμάκωση».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, και τον Αύγουστο τα κρούσματα θα κυμαίνονται περί τις 15.000 ημερησίως.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα πραγματικά κρούσματα κορoνοϊού, μπορεί να φτάνουν έως και τις 90.000, εξού και είναι σημαντικό αφενός να δηλώνεται αν κάποιος ασθενεί, αφετέρου να τηρούνται τα μέτρα, όπως αυτό της καραντίνας, όταν κάποιος νοσεί.
Σημαντικό, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες είναι διαχειρίσιμοι.
«Το γεγονός ότι έχουμε 90.000 κρούσματα πραγματικά και παραταύτα δεν έχουμε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, είναι σημάδι ενδημίας του ιού, ο οποίος δεν προκαλεί τη ζημιά που έκανε στο παρελθόν».
Σημαντικό προς την κατεύθυνση της μείωσης των κρουσμάτων είναι και η τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας.
«Να φοράμε μάσκα εκεί που αισθανόμαστε ανασφαλείς».