Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική: Εξαρτάται από το στόχο σου και το φύλο

Μία νέα μελέτη καταλήγει ότι η κατάλληλη ώρα για άσκηση ίσως εξαρτάται από τους στόχους που θες να πετύχεις.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρονική στιγμή της άσκησης οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Ειδικότερα, οι γυναίκες που γυμνάζονται το πρωί είναι πιο πιθανό να χάσουν το περιττό κοιλιακό λίπος ενώ οι άντρες που ασκούνται τη νύχτα καίνε περισσότερο λίπος.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δείχνει ότι η αλλαγή της ώρας άσκησης καθώς και τα διαφορετικά είδη ασκήσεων, οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο.

«Εδώ δείχνουμε για πρώτη φορά ότι για γυναίκες, η άσκηση κατά το πρωί μειώνει το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση ενώ η απογευματινή άσκηση στις γυναίκες αυξάνει την ανώτερη μυϊκή δύναμη του σώματος, την αντοχή και βελτιώνει τη συνολική διάθεση και τη διατροφική ασφάλεια. Επίσης, δείχνουμε ότι για τους άντρες, η απογευματινή άσκηση χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, το κίνδυνο καρδιακής αποτυχίας, το αίσθημα κούρασης και βοηθάει στην καύση του λίπους σε σχέση με την πρωϊνή άσκηση» ανέφερε ο ερευνητής Δρ. Paul Arciero, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ανθρώπινης Φυσιολογίας του Skidmore College.

Το timing είναι το παν

Παρά το γεγονός πώς δεν προκάλεσε έκπληξη ότι η άσκηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βελτιώνει την υγεία , υπήρχαν βασικές διαφορές στις πρωινές και βραδινές ομάδες.

Συγκεκριμένα, όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν μείωσαν το συνολικό σωματικό τους λίπος και την αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, αλλά οι γυναίκες που εργάζονταν το πρωί είδαν μεγαλύτερες μειώσεις στο λίπος στην κοιλιά και στα ισχία.

Εν τω μεταξύ, οι άνδρες στη δοκιμή ήταν πιο πιθανό να δουν βελτιώσεις στη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, την αναλογία ανταλλαγής του αναπνευστικού και την οξείδωση των υδατανθράκων με τη νυχτερινή άσκηση.

«Με βάση τα ευρήματά μας, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη των ποδιών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκούνται το πρωί. Ωστόσο, για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μυϊκή δύναμη, δύναμη και αντοχή στο πάνω μέρος του σώματος, καθώς και να βελτιώσουν τη συνολική κατάσταση της διάθεσης και την πρόσληψη τροφής, η βραδινή άσκηση είναι η προτιμώμενη επιλογή», ​​λέει ο Arciero. «Αντίθετα, η βραδινή άσκηση είναι ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού , καθώς και για τη συναισθηματική ευεξία».