Πότε η γενική αίματος δείχνει καρκίνο – Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για έγκαιρη διάγνωση

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία, τη λειτουργία των οργάνων και την πιθανή ασθένεια. Αλλά θα χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις για να κατανοήσετε πλήρως τη διάγνωσή σας.

Ο καρκίνος φαίνεται στη γενική αίματος;

Οι εξετάσεις αίματος είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι γιατροί διαγιγνώσκουν, σταδιοποιούν και διαχειρίζονται τον καρκίνο. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από απλές εξετάσεις αίματος για επίσημη διάγνωση.

Η αιμοληψία από μόνη της δεν μπορεί να ανιχνεύσει τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αλλά, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ορισμένων καρκίνων του αίματος όπως:

  • Λέμφωμα Hodgkin.
  • Λέμφωμα non-Hodgkin.
  • Λευχαιμία.
  • Πολλαπλό μυέλωμα.

Τύποι εξετάσεων αίματος για καρκίνο

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η γενική αίματος από μόνη της δεν μπορεί να δείξει καρκίνο, αλλά ορισμένοι δείκτες μπορεί να υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως ο καρκίνος. Τότε, θα χρειαστούν περαιτέρω και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Οι γιατροί κατηγοριοποιούν τις εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο σε τέσσερις κύριους τύπους:

  • Πλήρης εξέταση αίματος (CBC): Ένα CBC μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένους καρκίνους του αίματος ή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως λευχαιμία και λέμφωμα. Αλλά δεν μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνους συμπαγών οργάνων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού ή του παχέος εντέρου. Μπορεί να δείξει στον γιατρό σας πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στη θεραπεία και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον μυελό των οστών.
  • Εξετάσεις αίματος για δείκτες όγκου: Αυτές οι εξετάσεις προσδιορίζουν ορισμένες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος κάθε μέρα. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Η εξέταση αίματος CA-125 είναι μια κοινή εξέταση καρκινικών δεικτών που χρησιμοποιείται συνήθως για τον σχεδιασμό της θεραπείας και τον έλεγχο της υποτροπής ορισμένων μορφών καρκίνου (όπως των ωοθηκών και του παγκρέατος). Το τεστ PSA είναι μια εξέταση καρκινικών δεικτών που ελέγχει για υψηλά επίπεδα PSA στο αίμ. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο προστάτη. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.
  • Εξετάσεις πρωτεΐνης αίματος: Αυτές οι εξετάσεις ελέγχουν για μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ορισμένους τύπους καρκίνου (κυρίως καρκίνους του αίματος όπως λευχαιμία, λέμφωμα και πολλαπλούν μυέλωμα). Ορισμένες εξετάσεις, όπως ένα ολοκληρωμένο μεταβολικό πάνελ (CMP), περιλαμβάνουν εξέταση της ολικής πρωτεΐνης, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει αυτές τις πληροφορίες.
  • Εξετάσεις κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (CTC): Αυτός είναι ένας τύπος υγρής βιοψίας που ελέγχει το αίμα για καρκίνο. Ανιχνεύει μικροσκοπικά κομμάτια όγκων που αποκόπτονται και κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτήν την εξέταση αίματος για τον καρκίνο για να προβλέψουν τα αποτελέσματα σε άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου. Ένα χαμηλό επίπεδο CTC ή μη ανιχνεύσιμα CTC στο αίμα, υποδηλώνει ευνοϊκή έκβαση. Πάρα πολλά CTC στο αίμα είναι σημάδι δυσμενούς έκβασης ή μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για πρόσθετη θεραπεία.

Τι άλλες εξετάσεις θα χρειαστώ για να λάβω διάγνωση;

Οι εξετάσεις αίματος συνήθως δεν αρκούν για τη διάγνωση του καρκίνου. Σχεδόν σίγουρα θα χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βιοψία: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού (από ένα όργανο ή μυελό των οστών) και την αποστολή του σε εργαστήριο για ανάλυση.
  • Απεικονιστικά τεστ: Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες (MRI) ή PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων). Μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει και να σταδιοποιήσει τυχόν όγκους.
  • Εξειδικευμένες εξετάσεις: Μερικές φορές, απαιτούνται άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Για παράδειγμα, θα χρειαστείτε μια μαστογραφία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή ένα τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Φαίνεται ο πρώιμος καρκίνος στο αίμα;

Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν εμφανίζονται στη συνήθη αιματολογική εξέταση. Υπάρχουν όμως εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος που μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνους πρώιμου σταδίου σε μερικούς ανθρώπους:

  • Τεστ Galleri: Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος εξέτασης αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Χρησιμοποιεί αλληλουχία DNA για να βρει μοναδικά μοτίβα, τα οποία μπορεί να ενημερώσουν τον γιατρό σας εάν έχετε καρκίνο και πού ξεκίνησε.
  • Πρωτεομική εξέταση πλάσματος: Μια ερευνητική μελέτη του 2024 διαπίστωσε ότι μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση 18 διαφορετικών τύπων καρκίνου. (Η Proteomics είναι η μελέτη των κυτταρικών πρωτεϊνών και του τρόπου λειτουργίας τους.) Σε αυτή τη μελέτη με 440 άτομα, το τεστ ανίχνευσε το 93% των καρκίνων Σταδίου Ι σε άνδρες και το 84% των καρκίνων Σταδίου Ι στις γυναίκες. Οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες, αλλά αυτή η εξέταση αίματος θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για τη διάγνωση του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά και οι συνέπειες για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία πρέπει να συζητούνται με έναν εξειδικευμένο ιατρό.

Πολλοί καρκίνοι πρώιμου σταδίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστούν. Αλλά οι συνήθεις προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ορισμένων τύπων καρκίνου πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με εξετάσεις κατάλληλες για την ηλικία σας που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την υγεία σας.

Πηγή: oloygeia.gr