Πότε μια δερματοπάθεια επηρεάζει την εγκυμοσύνη και οδηγεί σε πρόωρο τοκετό

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν ερεθισμοί, ραγάδες, ακμή, υπερμελάγχρωση, στίγματα, ευαισθησία ή φαγούρα στο δέρμα, κιρσοί και φλεβίτιδα στα πόδια.

Προ υπάρχουσες παθήσεις, όπως η ακμή και η σκληροδερμία βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εν αντιθέσει με την ατοπική δερματίτιδα, τη ροδόχρου πιτυρίαση, την περιστοματική δερματίτιδα, που επιδεινώνονται. Η ψωρίαση συνήθως βελτιώνεται αλλά μετά τον τοκετό, υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθεί.

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης μελανίνης, δημιουργούνται πανάδες, καθώς επίσης κάνει και την εμφάνισή της η μέλανα γραμμή (lineanigra), η οποία βρίσκεται κάθετα στην κοιλιακή χώρα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται όμως και πιο συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις:

Πεμφιγοειδές της κύησης

Πρόκειται για σπάνια αυτοάνοση δερματοπάθεια και παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Εμφανίζεται αιφνιδιαστικά με έντονοκνησμώδες εξάνθημα στον κορμό κυρίως στην περιοχή του ομφαλού και εξαπλώνεταιγρήγορα με συμπτώματα πυρετού, ναυτίας και πονοκεφάλους.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό.

Πολύμορφο εξάνθημα της κύησης

Είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται, συνήθως, στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, σε γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη κύηση σε δίδυμα.

Έχει ένα έντονο κνησμώδες εξάνθημα που ξεκινά από τις ραβδώσεις στην κοιλιά και τους μηρούς και επεκτείνεται σε γλουτούς, άνω και κάτω άκρα.

Δεν επηρεάζονται το πρόσωπο, οι παλάμες και τα πέλματα.

Επίσης, δεν έχει επιπλοκές στην έγκυο ή στο έμβρυο και υποχωρεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.