Πότε τα κρούσματα της Όμικρον θα ξεπεράσουν τις 6.000 στην Ελλάδα

Μόλις τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, στην Ελλάδα, σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο, με το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ, ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, “είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κ στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε κ στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα’ ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων”.

Με βάση αυτή την παραδοχή – να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά τρεις ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία- αν προβλέψουμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας, το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής: “Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ”.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα: “Συνήθως υπολογίζουμε ότι από τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε τα 25 – υπολογίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν 4-5 φορές παραπάνω από αυτά που βλέπουμε στην κοινότητα”.

Αν λοιπόν οι άνθρωποι που νοσούν με Όμικρον είναι πενταπλάσιοι από αυτούς που πιάνει το σύστημα, χθες είχαμε 130. Στις 26 Δεκεμβρίου θα’ ναι 780, 1η Ιανουαρίου θα είναι 3.120, 7 Ιανουαρίου 12.480, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 50.000 άνθρωποι θα νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση”, ανέφερε ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.