Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Στις Αφίδνες το κύριο μέτωπο – Τρομάζουν άνεμοι και αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκε και το Καλέντζι – Πού έχουν καεί σπίτια

Η μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα. Πού είναι τα κύρια μέτωπα. Πού κάηκαν σπίτια. Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν.

Δραματικές ώρες εξακολουθεί να ζει η Αττική εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στους Πρόποδες της Πάρνηθας και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, σπίτια κάηκαν και πολίτες απομακρύνθηκαν προς ασφαλή σημεία, ύστερα από μήνυμα του 112. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι διπλό: Τόσο να εκτιμήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν τι έκταση έχει καεί, όσο και να επέμβουν στα πύρινα μέτωπα, προτού οι άνεμοι δυναμώσουν κι άλλο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την ώρα στις Αφίδνες, με την πυρκαγιά να έχει κυκλώσει τον οικισμό και να καίει σπίτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, όπου υπάρχει πλέον ένα μόνιμο μέτωπο, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα. Οι πυροσβέστες επιχειρούν διαρκώς προκειμένου να μην την αφήσουν να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να μην απειλήσει το Καπανδρίτι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές και σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ όλες οι ελπίδες εναπόκεινται στα εναέρια μέσα, που άρχισαν και πάλι να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχεραίνουν οι άνεμοι, που ολοένα δυναμώνουν.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πυρκαγιών.

Ποιες περιοχές έχουν εκκενωθεί

Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112 δεν σταματούσε όλη νύχτα να χτυπά, καλώντας τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, λίγο μετά τις 5:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους της περιοχής Καλέντζι Μαραθώνα.

Περίπου στις 5:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα – #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου».

Με δεύτερο sms το 112 ζητούσε εκκένωση προς Αθήνα για τις περιοχές Πευκόφυτο, Οικισμό Ποντίων που βρίσκονται στον Αγιο Στέφανο.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Αυγερινός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπεγράφη η εντολή να σταλεί μήνυμα μέσω του 112 για άμεση – προληπτική – εκκένωση σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγιο Στέφανο.

Σε μήνυμα του 112 που έστειλε στις 23:10 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγ. Γεώργιο ή Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε νωρίτερα και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Κόλαση φωτιάς στις Αφίδνες – Καίγονται σπίτια

Την ίδια στιγμή, στις Αφίδνες καίγονται σπίτια, αυτή την ώρα. Ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιώργος Ντόστης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ολική καταστροφή στην κοινότητα και στην περιοχή ενώ εκτίμησε ότι 45-50 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί.

Δραματική έκκληση έκανε ο κοινοτάρχης Αφιδνών για ενισχύσεις με πυροσβεστικά μέσα και υδροφόρες καθώς η πυρκαγιά καίει από το βράδυ σπίτια μέσα στον οικισμό.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στο Mega αναφερόμενος στην μεγάλη μάχη που δίνουν με τις φλόγες, ζήτησε ενίσχυση στις περιοχές Πέτσουλι και Ιπποκράτειο. «Κινδυνεύουν σπίτια και επιχειρήσεις, μόνο άνθρωποι δεν κινδυνεύουν» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι έγινε μεγάλη κινητοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία η οποία εκκένωσε έστω και διά της βίας όσους κατοίκους δεν ήθελαν να αφήσουν τις περιουσίες τους

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αφιδνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι οι φλόγες έχουν κάψει πολλά σπίτια στους οικισμούς Πέτσουλι, Ιπποκρατείου και Αφιδνών, κάνοντας λόγο για απερίγραπτη κατάσταση. Ζήτησε δε να σταλούν επιπλέον επίγειες δυνάμεις στην περιοχή καθώς δεν αρκούν και απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να στείλει εναέρια πυροσβεστικά μέσα με το πρώτο φως της ημέρας «αλλιώς δεν θα σταματήσει εδώ η καταστροφή» όπως σημείωσε.

Έρχεται διεθνής βοήθεια

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν.

Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πού υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας

Κομμένη είναι η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία στην εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, λόγω της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει περιοχές στην Αττική.

Ειδικότερα:

• Απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων από την γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) για τα ΙΧ και μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας) για τα φορτηγά.

• Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

• Επισημαίνεται ειδικά για τα φορτηγά, θα ακινητοποιούνται στα όρια Μαγνησίας όσα έρχονται από Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και όσα ξεκινούν από Φθιώτιδα στα όρια της Βοιωτίας. Εκεί θα είναι ο τελικός σταθμός για όσα έχουν προορισμό την Αττική, ενώ τα υπόλοιπα, με προορισμό Πελοπόννησο, θα εκτρέπονται μέσω Θερμοπύλων- Λειβαδιάς.

• Για τα ΙΧ και άλλα μικρά οχήματα, που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα γίνεται εκτροπή από Α/Κ Θηβών (χ/θ 90,000) και τελικώς διεξαγωγή της κυκλοφορίας τους από την Επ. Οδό Θηβών – Μουρικίου και ακολούθως από Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών.

Αναστρόφως, όσα οχήματα θέλουν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη θα ακολουθούν το δρομολόγιο Π.Ε.Ο Ελευσίνας- Θηβών, Επ.Ο. Μουρακίου- Θηβών- ΠΑΘΕ.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό εξαιρούνται:

• Οχήματα οδικής βοήθειας.

• Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

• Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.

• Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.