Πώς θα κάνουν ρεβεγιόν σε Ευρώπη και Ελλάδα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Πιο σκληρές θέσεις έναντι των ανεμβολίαστων παίρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν μέσω έξαρσης του νέου κύματος της πανδημίας. Πολλές χώρες μάλιστα παίρνουν μέτρα που απομονώνουν ολοένα και περισσότερο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από την υπόλοιπη κοινωνία.

Αυστηρότερους κανόνες για τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους αναμένεται να πάρει η Γερμανία, αφού τα κόμματα που αποτελούν τη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού έχουν τηρήσει πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της πανδημίας.

Με βάση τις προτάσεις, οι Γερμανοί θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να επιβιβαστούν σε τρένο ή λεωφορείο, πέραν των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων δήλωσε την Κυριακή στο ARD ότι οι κανόνες θα ισοδυναμούν με «lockdown για τους μη εμβολιασμένους».

Το έγγραφο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων θα τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς τα τρία κόμματα βρίσκονται κοντά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αντιμετωπίζει νέο κύμα λοιμώξεων, ενώ στη χώρα, όπως και σε μεγάλο μέρος της ΕΕ, υπάρχει αυξανόμενη αγανάκτηση για όσους συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό.

Η Γερμανία θέλει να αυξήσει τον ρυθμό εμβολιασμού

Περίπου τα 2/3 των Γερμανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δυτική Ευρώπη. Κορυφαίοι πολιτικοί υιοθετούν σκληρή ρητορική και προτείνουν περιοριστικά μέτρα για να αυξηθεί το ποσοστό.

Την ίδια ώρα, οι λοιμώξεις επιδεινώνονται ραγδαία. Η χώρα έχει κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών τα 40.000 κρούσματα την ημέρα, που είναι οι υψηλότεροι αριθμοί από την έναρξη της πανδημίας και σχεδόν οι διπλάσιοι από τις αρχές Νοεμβρίου.

Νέοι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους θα ισχύσουν στο Βερολίνο από τη Δευτέρα. Για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και χώρους διασκέδασης, θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο, το τρέχον κύμα επηρεάζει κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα.

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία

Εάν τα μέτρα που προτείνει ο υπό σχηματισμό κυβερνητικός συνασπισμός υιοθετηθούν, τότε η Γερμανία θα έρθει πιο κοντά με την Αυστρία, όπου από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι έχουν μπει σε καθεστώς lockdown. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που αφορούν πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους, παρά μόνον για λίγους και συγκεκριμένους λόγους.

Αστυνομικοί πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για την επιβολή των μέτρων. Ο καγκελάριος της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε ως «επαίσχυντα χαμηλό» το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα και δήλωσε ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να βιώσει «ακριβώς αυτό που υποφέραμε όλοι το 2020».

Στην Αυστρία, η εμβολιαστική εκστρατεία τρέχει με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι στη Γερμανία, ενώ επίσης γνωρίζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Αντίθετα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν αποφύγει το μεγάλο βάρος του χειμερινού κύματος, έχοντας καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Η Βρετανία υιοθετεί την υποχρεωτική τρίτη δόση

Μέτρα σχεδιάζει και η Βρετανία. Χθες, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση θα είναι απαραίτητη σύντομα προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η χορήγηση τριών εμβολίων – η λήψη ενισχυτικής δόσης – θα γίνει σημαντικός παράγοντας και θα κάνει τη ζωή όλοων πιο εύκολη» είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η Γαλλία υιοθετεί πιο αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου ανεμβολίαστων από 16 χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε ορισμένες περιοχές του ευρωπαϊκού μπλοκ υπάρχουν εντάσεις, όπως και στην Αθήνα, όπου εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υγείας πραγματοποίησε διαδήλωση. Το πρακτορείο αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος υποστήριξε ότι «τα φορεία στα εφημερεύοντα αυξάνονται κατά δεκάδες και οι ασθενείς επιλέγονται για να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατά προτεραιότητα, με βάση την ηλικία τους».