Πώς θα κλείνονται από Κυριακή τα ραντεβού για την τρίτη δόση – Με ποιο σκεύασμα θα γίνεται

Στόχος είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε στον  ΑΝΤ1 σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Κυριακής, 10 Οκτωβρίου 2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για όλους τους πολίτες με ηλικία άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης. Παράλληλα, ανοίγει η πλατφόρμα και για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Α και Β, για τους οποίους μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμη. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 με την τρίτη δόση, αποτελεί σύσταση και δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός. Επίσης, ο πολίτης δεν θα λαμβάνει μήνυμα, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να κλείνει το ραντεβού του, είτε με την είσοδό του στην πλατφόρμα, είτε μέσω ΚΕΠ ή στο φαρμακείο.

Όλοι όσοι επιλέξουν να κάνουν την τρίτη δόση θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer, χωρίς να έχει σημασία με το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει τις δυο πρώτες, με εξαίρεση όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εκδώσει σχετικές οδηγίες πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πρόθεση είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και με τρίτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών, για να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες, κάτι που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Ο εμβολιασμός σε αυτές τις περιοχές, θα γίνεται και μέσω κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, που θα πηγαίνουν ακόμη και στις πλατείες των χωριών και θα εμβολιάζουν χωρίς να έχει κλειστεί προηγουμένως ραντεβού.