Πώς θα ξεχωρίσετε τον κορωνοϊό από την γρίπη Η1Ν1, αναλυτικά τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης πολλές φορές μοιάζουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα συχνά οι ασθενείς να μπερδεύονται

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορονοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης.

Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Πότε τα εμβόλια

Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να χτυπούν από τώρα καμπανάκι για την συνύπαρξη με τον κορονοϊό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να χτυπούν από τώρα καμπανάκι για την συνύπαρξη με τον κορονοϊό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζονται για την προμήθεια των φετινών αντιγριπικών εμβολίων και όπως φαίνεται, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Θα “πρωταγωνιστήσει” η γρίπη

“Φέτος το χειμώνα η ”συνάντηση” κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, σημειώνοντας πως όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά, ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες.

“Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας”, υπογράμμισε στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Συμπτώματα και διαφορές

“Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος”, είχε επισημάνει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση του ήδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας πως συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία) δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την καλοκαιρινή περίοδο.

“Τον Δεκέμβριο ξεκινά η έξαρση της γρίπης. Δεν θέλουμε να συμπέσουμε με κορονοϊό και υποπαραραλλαγές, όσες αντοχές και αν έχει ένας οργανισμός. Γι΄ αυτό γίνεται αυτή η προεργασία και προετοιμασία”, είχε τονίσει από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• δύσπνοια
• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
• λιποθυμικά επεισόδια
• σύγχυση
• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Αναλυτικά κλινική συμπτωματολογία ομοιάζει και στους δυο ιούς. Το κύριο σύστημα που επηρεάζεται είναι το αναπνευστικό, με κλινική εικόνα και σημεία από την πολύ ήπια μορφή έως και την πολύ σοβαρή ή ακόμα και το θάνατο.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί μέχρι 5-7 24ωρα, ρίγη, αδιαθεσία, έντονη καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση και ενδεχομένως συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί να συνυπάρχει έντονος ξηρός βήχας και πονόλαιμος. Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Η μετάδοσή τους γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων και άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας και αναπνευστικής υγιεινής είναι τα ίδια ως προς τη μείωση της διασποράς της νόσου.
Και οι δύο νόσοι προσβάλλουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού· κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Διαφορές γρίπης και κορονοϊού

Στον κορονοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια και έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους, ενώ είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, ξηρός βήχας και κόπωση. Επίσης μπορεί να υπάρχουν μυαλγίες, φαρυγγαλγία, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, καθώς και δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Στα πιο σοβαρά συμπτώματα (συμβάματα κατά τον ιατρικό όρο), που θα χρειαστούν νοσοκομειακή κάλυψη, περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή και η δύσπνοια, με την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου και η απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Η διάρκεια απομόνωσης στο νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 7- 14 ημερών, που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη.
Η εποχική κατανομή της γρίπης, η οποία κορυφώνεται τους χειμερινούς μήνες και αποδιδράσκει με την αύξηση της θερμοκρασίας, φαίνεται να μην επιδρά στο νέο κορονοϊό βάσει των ιδιοτήτων του.

Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως εμφανίζονται στο χρονικό διάστημα των πρώτων 3-5 ημερών, ενώ στη νόσο covid-19 η επώαση διαρκεί 7-14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της