Πώς θα προστατέψουμε την καρδιά μας
Με συχνές προληπτικές εξετάσεις, λιγότερο αλάτι στις τροφές, αλλά και καθημερινή άσκηση θωρακίζεται η καρδιά, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.
Τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφυλάσσει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.
Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και ιδιαιτέρως όταν συνδυάζεται με την ανθυγιεινή διατροφή και την υπερβολική κατανάλωση άλατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα αποτελούν μερικούς από τους βασικούς λόγους εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, οι παθήσεις αυτές δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Ο οργανισμός δίνει προειδοποιήσεις, όπως με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, τον διαβήτη, αλλά και τα νεφρικά νοσήματα.
Για το λόγο αυτό, σήμερα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς παροτρύνει όλους να εντάξουν στο πρόγραμμά τους προληπτικές εξετάσεις για να προασπίσουν την υγεία τους και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Ενδεικτικά συνιστάται, στο πλαίσιο προάσπισης της Δημοσίας Υγείας, ο προγραμματισμός μισής ώρας βαδίσματος ή σωματικής άσκησης, λιγότερο αλάτι και λίπη στη διατροφή, ελάχιστο ή καθόλου κάπνισμα και μείωση του αλκοόλ σε ελάχιστες ποσότητες.
Στο ίδιο πλαίσιο και με βάση οδηγίες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία, κρίνεται αναγκαία η διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος εμφανίσεως καρδιοαγγειακού νοσήματος στις εξής κατηγορίες πολιτών:
• Άτομα που ήδη πάσχουν καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη διότι θεωρητικά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
• Ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διαπλάσεως, οι οποίοι ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών.
• Ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας με καταγεγραμμένο ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, δηλαδή συγγένεια με πατέρα ή αδελφό που ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 55 ετών ή με μητέρα ή αδελφή πριν από την ηλικία των 65 ετών.
• Όσοι διαθέτουν γονείς, αδελφούς ή τέκνα που έχουν διαπιστωθεί με κληρονομική διαταραχή των λιπιδίων, αν και συνήθως σπανίζουν φαινόμενα όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία ή η οικογενής συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης δηλώνει τα ακόλουθα: «Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε την καρδιά μας λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως, διότι όσο είναι αυτή υγιής, τόσο εμείς θα αντλούμε δύναμη, ευεξία και ζωή εφ’ όσον αποτελεί την κινητήρια δύναμη του οργανισμού μας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακές παθήσεις, σίγουρα τότε πρέπει να αλλάξουμε τρόπο και ρυθμούς στη ζωή μας. Πριν από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται συστηματική σωματική άσκηση, διατήρηση του βάρους και της περιφέρειας της μέσης υπό έλεγχο, υγιεινή διατροφή με μόνο 6 γραμμάρια άλατος, ημερησίως και διακοπή του καπνίσματος. Η καρδιά μαζί με τον εγκέφαλο είναι τα βασικά συστατικά της υπόστασής μας. Όσο τα προστατεύουμε, τόσο κερδίζουμε ζωή».
Πηγή: ygeiamou.gr