Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της ασθένειας

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στις αρθρώσεις του, προκαλώντας τους φλεγμονή. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της ασθένειας.

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) επηρεάζουν συνήθως τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια. Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων της ΡΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη και συνεπής αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των αρθρώσεων και, τελικά, την αναπηρία. Τα κύρια συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία.

Πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, το άτομο μπορεί να εμφανίσει κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Ορισμένα από αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια σχετίζονται με το πώς αισθάνεται το άτομο συνολικά, ενώ άλλα είναι ειδικά για τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν ΡΑ, ιδίως εάν επηρεάζονται περισσότερες από μία αρθρώσεις ή και οι δύο πλευρές του σώματος. Ο εντοπισμός αυτών των προειδοποιητικών σημείων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναζητήσουν θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της ΡΑ περιλαμβάνουν:

Κόπωση

Πριν εμφανίσει άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ΡΑ μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να μην έχει ενέργεια. Μπορεί επίσης να αισθάνεται κατάθλιψη. Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να επηρεάσει:

καθημερινές δραστηριότητες
σχέσεις
σεξουαλική διάθεση
παραγωγικότητα στην εργασία

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Ελαφρύς πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη ΡΑ μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους αδιαθεσία και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγείται οποιασδήποτε αισθητής επίδρασης στις αρθρώσεις.

Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της ΡΑ είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία ενδεχομένως αποτελεί έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται πυρετό και κόπωση, μπορεί να χάσει την όρεξή του, γεγονός που μπορεί να τον κάνει να χάσει βάρος.

Δυσκαμψία

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ΡΑ είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να εμφανιστεί αργά αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Εκτός από τη δυσκαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτός ο τύπος δυσκαμψίας επηρεάζει συνήθως ένα άτομο αφού έχει παραμείνει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ενός χαρακτηριστικού παραπόνου των ασθενών με ΡΑ.

Ευαισθησία στις αρθρώσεις

Η ευαισθησία των αρθρώσεων που επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Στα χέρια, η άρθρωση στη μέση και στη βάση των δακτύλων μπορεί να είναι ευαίσθητη όταν πιέζεται ή κατά την κίνηση. Στα πόδια, οι αρθρώσεις στη βάση των δακτύλων των ποδιών μπορεί να είναι ευαίσθητες. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να περπατούν στις φτέρνες τους ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων, των καρπών και των ποδιών είναι ένα σημάδι της ΡΑ. Η φλεγμονή κάνει την επιφάνεια της άρθρωσης παχύτερη και προκαλεί επίσης την παραγωγή επιπλέον αρθρικού υγρού. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στο περίβλημα της άρθρωσης και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που περιέχει, προκαλώντας πόνο.

Οίδημα των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της ΡΑ. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ΡΑ εξελίσσεται, αλλά το ανεπαίσθητο πρήξιμο μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι.

Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους δώσει μια κόκκινη εμφάνιση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι σημάδι της ΡΑ. Η ερυθρότητα εμφανίζεται επειδή η φλεγμονή προκαλεί τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν τη ροή περισσότερου αίματος σε αυτή την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα μια κόκκινη εμφάνιση.

Θερμότητα των αρθρώσεων

Η ζέστη στην περιοχή των αρθρώσεων προκαλείται από τη φλεγμονή και μπορεί να υπάρχει πριν από την εμφάνιση ερυθρότητας ή πρηξίματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης.

Μείωση του εύρους κίνησης

Στα πρώιμα στάδια της ΡΑ, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι δυσκολεύεται να λυγίσει τον καρπό του προς τα εμπρός και πίσω. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κάμψη και η ευθυγράμμιση.

Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται και από τις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για τα άτομα που πάσχουν από ΡΑ να εμφανίζουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Ενώ αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους όσους πάσχουν από την πάθηση.