Σάκχαρο: Οι 5 καλύτερες συνήθειες για να μην «ανέβει στα ύψη»

Εστίασε την προσοχή σου στο να χτίσεις υγιεινές συνήθειες που θα σου επιτρέψουν να διαχειριστείς το σάκχαρο σου εφ΄όρου ζωής.

Το χτίσιμο υγιεινών συνηθειών είναι η ραχοκοκαλιά του να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και τη διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου. Συχνά γνωρίζουμε ήδη τι να κάνουμε με την υγεία μας. Το «πώς» συμπεριλαμβάνει» να μάθουμε να εφαρμόζουμε όσα ήδη ξέρουμε.

Για παράδειγμα, συχνά αναγνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και άπαχων πρωτεϊνών είναι μία υγιεινή συνήθεια για μας. Ωστόσο, δε εντάσσουμε αυτές τις τροφές στη διατροφή μας.

Η αλλαγή συνηθειών είναι μία περίπλοκη επιστήμη, που χρειάζεται να εξατομικευτεί στον τρόπο ζωής αλλά υπάρχουν μικροί τρόποι για να μάθεις να χτίζεις υγιεινές συνήθειες.

Για ξεκίνημα, μπορείς να επιλέξεις μία μικρή, διαχειρίσιμη νέα συνήθεια κάθε φορά. Μην προσπαθήσεις να τα αλλάξεις όλα κατευθείαν. Επίσης, μπορείς να συμπεριλάβεις τροφές και δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Αν δεν το διασκεδάζεις, πιθανότατα δε θα το κάνεις για πολύ καιρό.

Οι καλύτερες συνήθειες για το σάκχαρο

Ποιες είναι οι συνήθειες που φημίζονται για το ότι βελτιώνουν το σάκχαρο του αίματος; Ας ρίξουμε μία ματιά.

1. Δώσε έμφαση στην πρωτεΐνη στο πρωϊνό

Το να ξοδεύεις λίγο παραπάνω χρόνο για ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα γεύμα υψηλό σε πρωτεΐνη. Αυτό θα ισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ταίριαξε τους υδατάνθρακες με μία πηγή πρωτεΐνης. Αυτό θα επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα σου και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα σάκχαρα στο αίμα σας στο εύρος στόχου.

2. Τηρήστε τις ώρες γευμάτων

Η κατανάλωση σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε 4 ώρες θα βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Το να περιμένετε μέχρι να κουραστείτε και να πεινάσετε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κάνετε παρορμητικές επιλογές με το φαγητό σας. Κάντε συνήθεια να τρώτε πριν πεινάσετε πολύ για να βοηθήσετε στη διαχείριση των μερίδων και τελικά, των σακχάρων στο αίμα σας.

3. Μάθε τη μέθοδο του πιάτου

Μια προσέγγιση πιάτου στα γεύματα περιλαμβάνει μια πρωτεΐνη, έναν υδατάνθρακα και μη αμυλούχα λαχανικά.

Για να εφαρμόσετε τη μέθοδο του πιάτου, εστιάστε στη διατήρηση του μισού πιάτου σας με μη αμυλούχα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε την παλάμη του χεριού σας για να υπολογίσετε τη μερίδα πρωτεΐνης σας και το μέγεθος της γροθιάς σας για να υπολογίσετε τη μερίδα υδατανθράκων σας.

Η μέθοδος του πιάτου μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα εάν επιλέξετε να τρώτε τους υδατάνθρακες σας στο τέλος μετά την εξισορρόπησή τους με πρωτεΐνες και λαχανικά.

Ξεκινήστε τρώγοντας πρώτα την πρωτεΐνη. Ακολουθήστε την πρωτεΐνη σας με μη αμυλούχα λαχανικά. Αποθηκεύστε τους υδατάνθρακες σας για τελευταία φορά. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στα λαχανικά μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες αυξάνουν τη γλυκόζη σας.

4. Βρείτε ισορροπία και αποφύγετε τις ακρότητες

Δεν χρειάζεται να κόψετε όλους τους υδατάνθρακες για να έχετε καλύτερα σάκχαρο στο αίμα. Μια μέτρια προσέγγιση στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα χωρίς να καταφύγετε σε ακραίες καταστάσεις.

Η επιλογή υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια, φακές, βρώμη ή μούρα σε μέτριες ποσότητες ανά γεύμα θα επιβραδύνει την πέψη και θα ελαχιστοποιήσει τις αιχμές σακχάρου στο αίμα».

5. Περπατήστε για 10 λεπτά μετά το γεύμα

Η κίνηση μετά τα γεύματα μπορεί βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Οι μύες μας χρησιμοποιούν γλυκόζη για να κινηθούν, οπότε το περπάτημα αμέσως μετά από ένα γεύμα με υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει τις αποκρίσεις γλυκόζης στο αίμα αμέσως.

Το περπάτημα 10 έως 15 λεπτά μετά τα γεύματα βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους».