Σάκχαρο: 6 τρόποι για να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με ειδικούς

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να μην είναι κάτι που σκέφτεστε καθημερινά, αλλά θα έπρεπε. Αυτή η συχνά παραμελημένη κατάσταση αποτελεί πρόδρομο για μια σειρά από μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε ή και να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα κύτταρα σας χρειάζονται την ινσουλίνη καθημερινά για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη γλυκόζη ως καύσιμο. Επιπλέον, μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος για ενέργεια.

Ωστόσο, παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, η γενετική ή ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αλλάξουν τη λειτουργία των κυττάρων, μειώνοντας την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να καταλήξει σε προδιαβήτη ή διαβήτη.

Η ενθαρρυντική είδηση είναι ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί συχνά να αντιστραφεί με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ξεκινήστε με το πιο εύκολο βήμα για εσάς, και προχωρήστε σταδιακά. Κάθε μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Ακολουθούν οι κορυφαίες στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη:

  1. Καταναλώστε περισσότερα φυτικά τρόφιμα
  2. Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά
  3. Κινηθείτε καθημερινά
  4. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
  5. Διαχειριστείτε το στρες
  6. Σκεφτείτε την απώλεια βάρους

1. Καταναλώστε περισσότερα φυτικά τρόφιμα

Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη χρήση της ινσουλίνης από το σώμα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Vandana Sheth, αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν έναν συνδυασμό ινών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και υποστηρίζουν τη λειτουργία της ινσουλίνης. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη, βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

2. Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λιπαρών οξέων στους μύες και το ήπαρ, σκληραίνοντας τα κυτταρικά τοιχώματα και προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη.

Περιορίστε τροφές όπως κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, επιδόρπια και τηγανητά τρόφιμα. Στόχος είναι τα κορεσμένα λιπαρά να αποτελούν λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας.

3. Κινηθείτε καθημερινά

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς οι μύες που εργάζονται χρειάζονται γλυκόζη ως καύσιμο, αφαιρώντας τη γλυκόζη από το αίμα. Επιπλέον, η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των μυϊκών κυττάρων στην ινσουλίνη και βοηθά στη δημιουργία περισσότερης μυϊκής μάζας.

Στόχος: 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα (π.χ. περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία) και δύο ημέρες ασκήσεων αντίστασης.

4. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα) συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ξεκινήστε πηγαίνοντας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ, μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας.

5. Διαχειριστείτε το στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης, που επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Μειώστε το στρες με δραστηριότητες όπως διαλογισμό, γιόγκα, περπάτημα ή βαθιές αναπνοές.

6. Σκεφτείτε την απώλεια βάρους

Αν ζείτε με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, η απώλεια ακόμα και του 5%-7% του βάρους σας μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει ή και να αντιστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Ξεκινήστε με μικρές, σταθερές αλλαγές, και ζητήστε βοήθεια από ειδικούς αν χρειάζεται.