Σέρρες: Ξεσηκώθηκε η πόλη ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου (βίντεο)

Δυναμικό «όχι» στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών είπαν οι πολίτες, που κατέβηκαν μαζικά στον δρόμο χθες Πέμπτη (18/7) το βράδυ απαιτώντας να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων και να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Με συγκέντρωση και πορεία διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν να παλεύουν για ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας, δωρεάν και χωρίς αναμονές.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ), ενώ τη στήριξαν 46 σωματεία και φορείς, καθώς και η δημοτική αρχή Σερρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η ΕΝΙΣ, στο νοσοκομείο Σερρών είναι καλυμμένο μόλις το 54% των οργανικών θέσεων. Είναι κλειστά τα εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικής, Διαβητολογικό, Υπερτασιολογικό, Ουρολογικό, Ιατρείο Πόνου.

Η Ουρολογική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της, καθώς έχουν παραιτηθεί όλοι οι ουρολόγοι. Δεν υπάρχουν ειδικότητες στο νοσοκομείο που προβλέπονται στον Οργανισμό, όπως νευροχειρουργός, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί εργάζονται πολύ περισσότερο από το ασφαλές ωράριο που ορίζουν οι μελέτες και οι νόμοι του κράτους. Γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων εφημερεύουν περισσότερες από 10 εφημερίες τον μήνα, όπως οι αναισθησιολόγοι, οι γιατροί στη ΜΕΘ, οι ακτινολόγοι κλπ. Οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου εφημερεύουν περισσότερες από 7-8 εφημερίες/μήνα.

Ειδικότερα στην Παθολογική Κλινική  το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί λόγω των μετακινήσεων στο Νοσοκομείο Δράμας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Από τον Ιούνιο 2024, μετά τις παραιτήσεις, έμειναν 5 παθολόγοι και πλέον τις καθημερινές εφημερεύει μόνο ένας ειδικός για το ΤΕΠ και για τα δύο Τμήματα της Παθολογικής, που αριθμούν συνολικά 68 κλίνες. Παρόλη την συνεχή υποβάθμιση στη λειτουργία της Παθολογικής η 4η ΥΠΕ συνεχίζει τις μετακινήσεις παθολόγων στη Δράμα και με ευθύνη της οδηγεί στη μη ασφαλή λειτουργία την Παθολογική.

«Το Νοσοκομείο Σερρών δεν μπορεί ούτε να καλύψει τις ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες Υγείας λόγω της υποστελέχωσης, ούτε να λειτουργήσει με ασφάλεια», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΕΝΙΣ, Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

«Η σημερινή μαζική προσέλευση σωματείων συλλόγων φορέων και απλού λαού γίνεται στη βάση της διεκδίκησης του αυτονόητου, στην αγανάκτηση που αισθανόμαστε τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι χρήστες υγείας απέναντι σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας και ζητάει να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι υγειονομικοί είμαστε οι μόνοι σύμμαχοι που έχουμε μείνει στους ασθενείς, που προσπαθούμε με αυταπάρνηση και δουλεύοντας άπειρες ώρες να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας του λαού των Σερρών και έχουμε καταφέρει να κάνουμε το νοσοκομείο  να κάνει βήματα επιστημονικά και να βελτιώσει και να αυξήσει υπηρεσίες σε τμήματα όπου υπάρχει ένας αριθμός γιατρών νοσηλευτών. Δυστυχώς όμως η δική μας υπερεργασία δεν μπορεί να είναι η λύση και η απάντηση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΣ.

Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, κάλεσε από την πλευρά του ο Γιάννης Αγοραστός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σερρών.

Είμαστε μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα τόνισε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας.

Πηγή: avgi.gr