Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΕΣΥ: Σοβαρά κενά και ελλείψεις σε 14 νοσοκομεία της χώρας!
Σε οριακή κατάσταση, παρατημένο στην τύχη του είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα νοσοκομεία σε 14 περιοχές της χώρας να υπολειτουργούν
Λύση στο και πέντε αναζητά το Υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία 14 περιοχών της χώρας. Με κλινικές να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, ελλείψει γιατρών και το ΕΣΥ να εκπέμπει σήμα κινδύνου για μια ακόμη φορά.
Ο Άγγελος Βακαλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σερρών δήλωσε: «Οι παθολόγοι που έχουν μείνει, φεύγουν, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τον φόρτο εργασίας, τις συνεχείς εφημερίες και τις μετακινήσεις που τους στέλνουν στη Δράμα. Η ουρολογική κλινική έχει κλείσει γιατί δεν έχει γιατρούς».
Στην Κω εδώ και χρόνια δεν υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο.
«Εδώ και 4 χρόνια δεν έχουμε παθολόγο, λειτουργούμε με ένα και μόνο παιδίατρο, έναν και μόνο καρδιολόγο, έναν και μόνο ακτινολόγο. Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας ή δύο γιατροί, μια ή δύο εφημερίες, δεν φέρνουν την άνοιξη δεν λύνουν το πρόβλημα».
Στη Δράμα όπου τα κενά είναι τραγικά, ο μόνος γιατρός που δέχθηκε να καλύψει κενά στην μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ένας 80χρονος συνταξιούχος!
Στο Κιλκίς η παθολογική κλινική λειτουργεί με γιατρούς που στέλνονται από άλλες περιοχές. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μάλιστα διασπορά του κορωνοιού στο νοσοκομείο, στο οποίο πλέον δεν λειτουργεί ούτε η μονάδα εντατικής θεραπείας.
Με επίταξη ή αποκλεισμό τους από το σύστημα συνταγογράφησης, απειλεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες των νοσοκομείων
«Το κράτος τον σπούδασε τσάμπα, το κράτος του δίνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τσάμπα, το κράτος αποζημιώνει όλες τις εξετάσεις και τα φάρμακα των ασθενών του τσάμπα, άρα κάνει τη δουλειά του ο καλός γιατρός με τις παροχές του κράτους, άρα ένας γιατρός που θα πει δημόσια να κόψει το λαιμό του ο Γεωργιάδης να μη λειτουργεί το νοσοκομείο εμένα αυτό είναι η κόκκινη γραμμή μου», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.
Μέχρι στιγμής μόλις 12 γιατροί από τους 150 που εκλήθησαν έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ και ο χρόνος για τα μέτρα που λάβει το υπουργείο κυλά αντίστροφα.
Τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νησιά
Τα προβλήματα δε γιγαντώνονται κατά τους θερινούς μήνες με τους χιλιάδες επισκέπτες.
Η Τήνος για παράδειγμα δεν έχει καθόλου παθολόγο κι αυτό δεν αφορά μόνο την τουριστική σεζόν. Διαθέτει ένα παιδίατρο, ένα καρδιολόγο και ένα μικροβιολόγο.
Στην Αμοργό και πάλι δεν υπάρχει παθολόγος, ενώ υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας καρδιολόγος.
Στην Κεφαλονιά υπάρχει μόλις ένας παθολόγος, δύο ακτινολόγοι και ένας αναισθησιολόγος.
Πηγή: neakriti.gr