Σαρηγιάννης: Στην Θεσσαλονίκη ίσως ξεπεράσουμε τα κρούσματα του 3ου κύματος μέχρι τον Οκτώβριο

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (23/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Προειδοποίησε, δε, ότι στη συμπρωτεύουσα είναι πιθανό οι μολύνσεις τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν αυτές του 3ου κύματος. 

Εξηγώντας τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο καθηγητής σημείωσε ότι «είμαστε σε αυξητική πορεία εδώ και αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπήρχαν αυξομειώσεις και μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περιμένουμε να επιταθεί από την επόμενη εβδομάδα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουμε και παραπάνω από την κορύφωση του 3ου κύματος, κοντά στα 500 κρούσματα (σ.σ.ημερησίως)». 

Θεσσαλονίκη

Διαχωρισμός κρουσμάτων και βαριάς νόσησης

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα πράγματα – λόγω του εμβολιασμού – θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 3ο κύμα, καθώς δεν θα έχουμε βαριά νόσηση στον ίδιο βαθμό και θα πρέπει να διαχωρισθούν τα κρούσματα και η βαριά νόσηση. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι εμβολιασμένοι, με  την λογική ότι νοσούν ήπια, γιατί και πάλι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

«Ναι μεν η αύξηση της διασποράς δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την αύξηση της διασποράς δεν αυξάνεται ο κίνδυνος και σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας».

Ανάγκη για μεγαλύτερη εκστρατεία πειθούς

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εκστρατεία πειθούς από τους προσωπικούς γιατρούς. «Είναι σημαντικό να απαντήσεις και να ακούσεις τους προβληματισμούς αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί», λέει χαρακτηριστικά. 

Καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους

Σε σχέση με την σταδιακή αλλαγή του καιρού, ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης του αέρα, σε χώρους εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση. «Σε αμφιθέατρα που μπαίνουν 400 άτομα και είναι “τυφλά”, δεν υπάρχουν παράθυρα, εκεί που μπορείς να πάρεις μέτρα με συσκευές απολύμανσης του αέρα με πολύ μικρό κόστος συγκριτικά με το κόστος στην δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις», σημειώνει.