Σαρώνει τον πλανήτη η χολέρα: Έξαρση της νόσου και στο Λίβανο

Αύξηση των κρουσμάτων χολέρας σε όλο τον κόσμο και περισσότερο στο Λίβανο αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ενημέρωση του από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του (9/11) η τελευταία χώρα που έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι ο Λίβανος, ο οποίος αυτή την στιγμή υφίσταται σοβαρό «ξέσπασμα» χολέρας μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ύστερα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στις 5 Οκτωβρίου 2022, η επιδημία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την χώρα και πλέον έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.700 κρούσματα χολέρας και 18 θάνατοι.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι αυτή η επιδημία ενδέχεται να επιδεινώσει το ήδη «εύθραυστο» σύστημα υγείας, γεγονός το οποίο οφείλεται στην οικονομική κρίση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Λίβανο σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε καθαρό νερό και την κατάλληλη αποχέτευση σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μετανάστευση εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και ο μη προσιτός ενεργειακός εφοδιασμός έχουν αποδυναμώσει σοβαρά την ικανότητα ανταπόκρισης των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα οποία απειλούνται πλέον από την αυξανόμενη επιδημία και τον αυξανόμενο όγκο κρουσμάτων

Αξίζει να σημειωθεί πως με την υποστήριξη του ΠΟΥ, ο Λίβανος έχει λάβει 600.000 δόσεις του εμβολίου κατά της χολέρας από το παγκόσμιο απόθεμα, αν και αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει όλους όσους κινδυνεύουν.

Ακόμη, όπως αναφέρει στην ενημέρωση του ο ΠΟΥ «πριν από τρεις εβδομάδες, το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, με κρούσματα σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, όσον αφορά τα εμβόλια, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Αγοράς Εμβολίων του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε στις 9/11, τα περισσότερα από τα εμβόλια που είναι πιο σημαντικά για την αντιμετώπιση εστιών θανατηφόρων ασθενειών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους εφοδιασμού παγκοσμίως όπως η χολέρα που όπως αναφέρει ο ΠΟΥ αποτελεί το «τέλειο παράδειγμα».