Σενάριο για self test μετά τις γιορτές… υποχρεωτικά, τι εξετάζεται

Προβληματισμός υπάρχει σε κυβέρνηση και ειδικούς από τη μέχρι τώρα (μη) ανταπόκριση των πολιτών στα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, σκέψεις για υποχρεωτικό τεστ μετά τις γιορτές.

Οι πολίτες φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών για τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία και να προχωρήσουν στα διαγνωστικά τεστ ενόψει των γιορτών.

Έτσι, υπάρχει η σκέψη να επιστρέψουν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων με… υποχρεωτικό (και όχι απλώς προαιρετικό) self test.

Μέχρι τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους θα αφορά, αλλά σαν σκέψη υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Σύμφωνα με το μέτρο που είχε ανακοινωθεί, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών δικαιούνται ένα self test πριν από τα Χριστούγεννα και ένα μετά.

Κυβέρνηση και επιστήμονες στοχεύουν στην αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι σε περίπου 20 ημέρες θα υπάρχουν τα πρώτα σημάδια της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία.

Αυτός είναι και ο κρίσιμος δείκτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλη η Ευρώπη παίρνει επιπλέον μέτρα θωράκισης ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

Όλα δείχνουν ότι παρά τη μετάλλαξη Όμικρον που «τρομάζει» σχεδόν όλη την Ευρώπη, στη χώρα μας θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς επιπλέον μέτρα κατά του κορονοϊού. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι το σκηνικό θα είναι το ίδιο και μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την εξέλιξη της Όμικρον που ήδη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Έτσι, το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα υγειονομικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν είναι απίθανο. Εφόσον αποφασιστούν, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:

  • Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι, ενώ η πληρότητα θα «πέσει» στο 80%.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έαν υπάρχει συνωστισμός.
  • Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.

Εξάλλου, ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.