Σε έλλειψη παραμένουν δεκάδες φάρμακα: Τι προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Σε έλλειψη βρίσκονται 157 φάρμακα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΦ. Στην πλειονότητα τους είναι σκευάσματα του φαρμακείου και λιγότερα είναι νοσοκομειακά, υπενθυμίζει ο ΣΦΕΕ και παραθέτει, με επιστολή του στο Υπ. Υγείας, προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην επικαιροποιημένη λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη από την ελληνική αγορά, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), από τα 157 σκευάσματα που, τα 60 έχουν «γνωστοποίηση διακοπής» από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη».

Ειδικότερα, «γνωστοποίηση διακοπής» έχουν 43 φάρμακα διαφόρων παθήσεων,  14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα τρία είναι εμβόλια, ενώ σε έλλειψη είναι 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, 15 είναι νοσοκομειακά, τρία εμβόλια και 41 είναι σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το θέμα είχε επισημάνει πρόσφατα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος ανέβαζε τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, σταθερή αλλά και περιοδική, σε 400.

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά,αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων.

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ

«Το θέμα των ελλείψεων, σχετίζεται άμεσα με το χώρο του φαρμακείου και όχι με τα νοσοκομειακά φάρμακα», αναφέρει ο ΣΦΕΕ και παραθέτει, σε επιστολή του στην ηγεσία του Υπ. Υγείας, να συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος

α)Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.

β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε φαρμακευτικές εταιρείες τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση.

γ) Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

Φαρμακαποθήκες

α) Σύμφωνα με την πρόταση 6 της ΟΣΦΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (πχ αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).

β) Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών.

γ) Δυνατότητα ελέγχου από φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

α) Επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.

β) Απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).