Σε αυτές τις γειτονιές της Αθήνας κυριαρχούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Τι τρομάζει τους ειδικούς

Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.
 

Συναγερμός στους ειδικούς έχει σημάνει η μετάλλαξη κορωνοϊού που παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας και η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. 

Μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη είναι τα δύο στελέχη που κυριαρχούν στην πρωτεύουσα και κυρίως σε Κυψέλη Πατήσια και Άγιο Νικόλαο, σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Mega. Πρόκειται για μετάλλαξη αφρικανικής προέλευσης, που συνδέεται με στελέχη που εμφανίστηκαν στη δυτική Αφρική και συγκεκριμένα στη Νιγηρία.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική είναι στα υπάρχοντα εμβόλια, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αυξάνοντας την ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Πλέον, η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, Δυτική Ελλάδα 3,75%, Στερεά Ελλάδα 3,92% και στο 1,72% της Πελοποννήσου.

Η θέση Δημόπουλου και Μαγιορκίνη

Αυτό που τονίζουν όλες αυτές τις μέρες οι ειδικοί είναι ότι η μετάλλαξη [που λανθασμένα ονομάστηκε αθηναϊκή] για πρώτη φορά απομονώθηκε στη Νιγηρία και στη συνέχεια σε πλειάδα χωρών. Όπως εξηγούν ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα το  στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. 

«Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματιστεί με αυτόν τον τρόπο. Σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern)», τονίζουν.