Πρόδηλη είναι πια η αυξητική πορεία της πανδημίας αλλά και της αγωνίας των ειδικών ενόψει ενός «διαφορετικού» χειμώνα που προσφέρεται για απαισιόδοξα σενάρια. «Όλο και κάποιος στο περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση», σχολίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, για το αποτέλεσμα της χαλαρότερης συμπεριφοράς που προοικονομεί ημέρες υψηλότερης νοσηρότητας.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και της COVID-19 όπως και η τρίτη δόση, αποτελούν το σχήμα προστασίας για τους πλέον ευάλωτους, έρμαια της ενδοοικογενειακής διασποράς και της δικής τους αντιεμβολιαστικής στάσης. Και αν οι ανεμβολίαστοι της τρίτης ηλικίας αλλάζουν δύσκολα γνώμη προς τα εμβόλια, σύμφωνα με τα αμερικανικά ευρήματα που επικαλέστηκε η καθηγήτρια, η ευκαιρία δεν έχει χαθεί για τους νέους που δεν είναι άτρωτοι. «Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωής τους λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι», υπενθύμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) υπό αυξανόμενη πίεση ελεγχόμενη ακόμα, τη διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα σε επίπεδα προ εμβολίων και ανοιχτές πια επισφαλείς κοινωνικές δραστηριότητες, οι ειδικοί αναμένουν τον Νοέμβριο για να εκτιμήσουν την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας και νέων ενδεχόμενων απειλών.
Όπως αποκάλυψε η επαναξιολόγηση δειγμάτωναπότο Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, 11 δείγματα που είχαν συνδεθείαρχικά με το παραλλαγμένο στέλεχος ΑΥ.4 της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική), σχετίζονται εν τέλει με το στέλεχος ΑΥ.4.2. Επιπλέον, 3 δείγματα που είχαν ταυτιστεί με το στέλεχος B.1.623, ταξινομούνται πλέον ως στελέχη με τη μετάλλαξη Μ (B.1.621), η οποία έχει θορυβήσει τους επιστήμονες για τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητά της στα εμβόλια.
Η αύξηση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας: +28% στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, +1,35% στη θετικότητα των τεστ, +17% στα νέα κρούσματα, +8% στους θανάτους, +30% στις νέες νοσηλείες και +4% στην πίεση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει το αγκάθι για τους ειδικούς, με την ασύμμετρα μεγάλη επιδημιολογική της αύξηση να αποτυπώνεται στο σύστημα υγείας της. Η κάλυψη στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 90% ενώ το περασμένο 24ωρο, οπότε πραγματοποιήθηκαν 277 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στην επικράτεια, μόλις μία στις πέντε πραγματοποιήθηκε στην Αττική (77 ή 27%), με τις υπόλοιπες στην Βόρεια κυρίως Ελλάδα και έπειτα στην Κεντρική και την Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης (3η και 4η), από τους 704 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες οι 547 είναι ανεμβολίαστοι και αντίστοιχα για τις ΜΕΘ οι 117 από τους 123. Οι ειδικοί στάθηκαν ξανά στην άμεση συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και υψηλότερης νοσηρότητας και θνησιμότητας, με την Ξάνθη και τη Δράμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. Η εμβολιαστική κάλυψη στις δύο περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) αντίστοιχα είναι 48,13% και 43,87%.
Η αναλογία των διασωληνωμένων της χώρας εναρμονίζεται με την εικόνα του Βορρά. Σε σύνολο 347, οι 306 είναι ανεμβολίαστοι, ομάδα που θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή νέων θανάτων που σήμερα ανέρχονται σε 34.
«Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό» ανέφερε η καθηγήτρια για τη σημασία του αρχικού πλήρους εμβολιασμού αλλά και της τρίτης δόσης για όσους διαβιούν σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο ή μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με πολλούς ανεμβολίαστους ή/και άτομα με έντονη κοινωνική ζωή.
Στην Κεντρική Μακεδονία το 29% της διασποράς
Ο ΕΟΔΥ εντοπίζει σήμερα 3.407 νέες λοιμώξεις, το 29% εκ των οποίων (974) στην Κεντρική Μακεδονία. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια κυμαίνονται στα 3.200, με τις μεγαλύτερες ηλικίες πρωταθλήτριες σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η τήρηση μέτρων όπως καλή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας και αποστάσεις παραμένουν αναγκαία ακόμη και για τους εμβολιασμένους.
Η διασπορά του ιού αποτυπώνεται σε τριψήφια για τις ΠΕ Αττικής (703), Θεσσαλονίκης (496), Λάρισας (258), Μαγνησίας (136), Αχαΐας (126) και Ημαθίας (123). Πέραν της συνήθους ύποπτης Β. Ελλάδας (1.390 κρούσματα), οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δυτική Αττική (129 κρούσματα) αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Μεσσηνία (95) και η Αρκαδία (50).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 15 ημέρες από την αποσύνδεση των κόκκινων περιοχών με περιοριστικά μέτρα. Η ατομική ευθύνη βρίσκεται διαρκώς σε ρόλο κλειδί για την αποφυγή ενός επιδημικού εκτροχιασμού και αυτή πρέπει να επικρατήσει και τις επόμενες «κρίσιμες» ημέρες, όπως αυτές του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.