Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πού κινδυνεύουν με απόλυση οι εργαζόμενοι

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες χώρες ορίζουν επίσης ότι ένα εμβόλιο ή ένα αρνητικό τεστ θα απαιτείται για διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και για να δειπνήσει κάποιος σ’ ένα εστιατόριο.

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που οφείλεται στη πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, καθώς και μια επιβράδυνση στους εμβολιασμούς ώθησαν κυβερνήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, καθώς και για άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες χώρες ορίζουν επίσης ότι ένα εμβόλιο ή ένα αρνητικό τεστ θα απαιτείται για διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και για να δειπνήσει κάποιος σ’ ένα εστιατόριο.

Ακολουθούν χώρες που έχουν επιλέξει να κάνουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.   

Εμβολιασμός υποχρεωτικός για τους ενηλίκους

Η υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους ενηλίκους είναι κάτι που επιβάλλεται μάλλον σπάνια:

– ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Τατζικιστάν, υποχρεώνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να διευκρινίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω υποχρέωση.

– ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ: αυτή η απομονωμένη χώρα της κεντρικής Ασίας, μία από τις σπάνιες στον κόσμο που δεν έχουν ανακοινώσει ούτε ένα κρούσμα της Covid-19, ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου μέσω του υπουργείου Υγείας της ότι καθιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.

– ΒΑΤΙΚΑΝΟ: με μία ανακοίνωση που φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τους κατοίκους του πιο μικρού κράτους του κόσμου και για όσους εργάζονται σ’ αυτό. Οι κυρώσεις μπορεί να φθάσουν θεωρητικά μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται.

– ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Η χώρα κατέστησε τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 υποχρεωτικούς τον Φεβρουάριο και οι αρχές απειλούν με επιβολή προστίμων έως 5 εκατ. ρουπιών (357 δολάρια ΗΠΑ) για άρνηση εμβολιασμού.

Εμβολιασμός υποχρεωτικός για ορισμένες κατηγορίες

Μερικές χώρες επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού:

– ΙΤΑΛΙΑ: νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 διότι διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτοί που αρνούνται μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά. Αυτή η υποχρέωση εμβολιασμού προσβλήθηκε στη δικαιοσύνη από 300 Ιταλούς νοσηλευτές και η έναρξη της σχετικής ακροαματικής διαδικασίας είχε προγραμματισθεί για χθες, Τετάρτη.

 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου πως ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όλους όσοι εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας, περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.

– ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: η χώρα αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να κάνει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Κατέστησε επίσης υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των Αυστραλών αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι θα μεταβούν στο Τόκιο, επειδή ανεμβολίαστα μέλη στην ομάδα μπορεί να δημιουργήσουν υγειονομικό κίνδυνο.

– ΓΑΛΛΙΑ: Όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και όποιος θέλει να πάει σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστεί σε τρένο θα πρέπει να επιδεικνύει απόδειξη του εμβολιασμού του ή αρνητικό τεστ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

– ΠΟΛΩΝΙΑ: Η χώρα ενδέχεται να κάνει από τον Αύγουστο υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για μερικούς ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την Covid-19.

– ΡΩΣΙΑ: ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αντίθετος στην επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου πως ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτικός. Επίσης στα τέλη Ιουνίου οι μοσχοβίτικες αρχές έδωσαν εντολή στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να σερβίρουν μόνο ανθρώπους που έχουν απόδειξη εμβολιασμού, ανοσίας ή αρνητικού τεστ Covid. Η ρωσική πρωτεύουσα παρουσίασε ακόμη ένα σχέδιο που απαιτεί τον πλήρη εμβολιασμό του 60% των εργαζομένων όλου του τομέα των υπηρεσιών, δηλαδή περίπου δύο εκατομυρίων ανθρώπων, μέχρι τις 15 Αυγούστου. Έκτοτε και άλλες τοπικές οντότητες, μεταξύ των οποίων η Αγία Πετρούπολη και η περιφέρειά της, έχουν λάβει ανάλογα μέτρα.

– ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: η χώρα θα εισαγάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 ή πραγματοποίηση τεστ κάθε εβδομάδα για όλους όσοι εργάζονται σε ομάδες άνω των 20 ανθρώπων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στις 23 Ιουνίου. Όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα τους απαγορευτεί να έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

– ΦΙΤΖΙ: το αρχιπέλαγος αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάρουν άδεια, αν δεν έχουν κάνει την πρώτη τους δόση στις 15 Αυγούστου, και κινδυνεύουν να απολυθούν, αν η δεύτερη δόση δεν τους έχει χορηγηθεί πριν από την 1η Νοεμβρίου. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη τους δόση μέχρι την 1η Αυγούστου.

– ΗΠΑ: η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου πως θα ζητήσει από τους περίπου 35.000 εργαζομένους της να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, διότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι την απόλυση. Αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύσει πάντως μέχρι να εγκριθούν πλήρως τα εμβόλια από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA).

Εξάλλου περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, κάτι που απαιτούσε το νοσοκομείο. Μερικοί εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, όπως η προσφυγή τους απορρίφθηκε.   

Εμβολιασμός… σχεδόν υποχρεωτικός

Ορισμένες χώρες δεν επιβάλλουν επισήμως στους πολίτες τους την υποχρέωση να εμβολιάζονται, όμως οι περιορισμοί που επιβάλλουν στους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που ο εμβολιασμός μοιάζει… σχεδόν υποχρεωτικός.

– ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: το βασίλειο έδωσε εντολή σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θέλουν να προσέλθουν στις εργασίες τους, να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από πότε η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Εμβολιασμός θα απαιτείται επίσης από την 1η Αυγούστου για να μπει κάποιος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό, ιδιωτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, περιλαμβανομένων των χώρων ψυχαγωγίας, καθώς και για να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς.

– ΠΑΚΙΣΤΑΝ: από την 1η Ιουλίου, η επαρχία του Βελουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε άλλες περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στην επαρχία Σιντ, οι δημόσιοι υπάλληλοι της επαρχίας που αρνούνται να εμβολιαστούν δεν θα αμείβονται πλέον, ενώ οι αρχές της επαρχίας Πουντζάμπ απείλησαν να κόψουν το τηλέφωνο σε όσους αρνηθούν το εμβόλιο.