Σε ποιους θα χορηγείται το χάπι κορωνοϊού της Merck

Για το χάπι κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Merck και ήδη εγκρίθηκε από τη Βρετανία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η γιατρός – κλινική διευθύντρια Merck, Δρ. Ζωή Αλεξοπούλου, η οποία έχει λάβει μέρος στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου.

«Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έδειξαν 50% μείωση και στη θνησιμότητα, αλλά και στη νοσηλεία.
Ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε την παύση της κλινικής μελέτης και την επίσπευση του φακέλου προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές, κάτι το οποίο βοηθάει να έχουμε ποιο γρήγορη πρόσβαση στο φάρμακο. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι υποκατάστατο των εμβολίων», είπε αρχικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως το χάπι «βοηθά πολύ τους ασθενείς όταν έχουν ήπια και μέτρια συμπτώματα. Πρέπει να ληφθεί εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν βοηθά σε ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά».

Στη συνέχεια η Δρ. Ζωή Αλεξοπούλου ανέφερε πως όταν ξεκίνησε το φάρμακο ήταν προ της πανδημίας και το ξεκινούσαν οι επιστήμονες ως θεραπεία για τη γρίπη. «Όμως λόγω του μηχανισμού του διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς. Αποδείχθηκε ότι είναι κλινικά εφικτό και είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που σταματά την αναπαραγωγή του κορονοϊού. Επίσης είναι σημαντικό ότι λαμβάνεται από το στόμα».

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του φαρμάκου και το κόστος του, τόνισε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να κυκλοφορεί το φάρμακο στη Βρετανία. Ο EMA ελέγχει τις κλινικές μελέτες και περιμένουμε την έγκριση τις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε 10 εκατομμύρια θεραπείες μέσα στο 2021 και μέσα στο 2022 θα υπάρξουν 20 εκατομμύρια δόσεις.

Κράτη με μεγαλύτερο ΑΕΠ θα πληρώνουν περισσότερο. Η εταιρεία έχει δώσει σε γενόσιμες φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν το φάρμακο και να το δώσουν στις φτωχές χώρες».