Σκουτέλης: «Λογικά θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί της Johnson & Johnson και στην Ελλάδα»

Αναστολή και στην χώρα μας των εμβολίων Johnson & Johnson, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Θεωρήσαμε ότι είναι το «καλό» εμβόλιο, γιατί βόλευε καθώς είναι μόνο μια δόση και οι συνθήκες φύλαξης είναι καλύτερες από πλευράς πρακτικότητας», πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος γιατί εντοπίστηκε έγκαιρα και θα δούμε ποια είναι η έκταση των παρενεργειών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αν όντως είναι έτσι όπως τα λένε, στατιστικά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες κάποιας σοβαρής βλάβης.

«Αυτονόητο ότι θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση», επανέλαβε ο ίδιος. «Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς όλα τα εμβόλια βασίζονται στον ίδιο μηχανισμό δράσης και αναμένουμε τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και αναμένει μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι «σπάνιες θρομβώσεις»

Ωστόσο, η  Johnson & Johnson δήλωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της στην Ευρώπη και πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη» σημείωσε η J&J προσθέτοντας ότι εξέταζε τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές. Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου αναμενόταν να αποσταλούν στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή του Reuters υπενθύμισε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπει η σύμβασή της. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφές με την εταιρεία» για να λάβει διευκρινίσεις πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Νωρίτερα, την άμεση παύση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ζήτησαν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, ύστερα από την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων, περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, όπως μεταδίδουν οι New York Times. 

Και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.