ΣΜΝ: Μία Πρωτεΐνη Προστατεύει Τις Γυναίκες

Στην ανακάλυψη της “ιντερφερόνη-ε”, της πρωτεΐνης που προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αναφέρεται άρθρο στην ιστοσελίδα του Χριστόφορου Τζερμιά “tzermias.gr” και των IQ Skin Clinics. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης.

Στη διαπίστωση, λοιπόν, ότι στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών υπάρχει μία νέα πρωτεΐνη, η ιντερφερόνη-ε που προφυλάσσει από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) προχώρησαν Αυστραλοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο Μόνας. Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη από τα αφροδίσια νοσήματα.

«Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ασυνήθιστη λόγω του τρόπου παραγωγής της. Οι περισσότερες πρωτεΐνες που μας προστατεύουν απέναντι στις μολύνσεις, παράγονται μόνο όταν εκτεθούμε σε έναν ιό ή ένα βακτήριο. Αυτή η πρωτεΐνη όμως παράγεται φυσικά και ρυθμίζεται από τις ορμόνες, οπότε τα επίπεδά της αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν μία γυναίκα μείνει έγκυος ή μπει στην εμμηνόπαυση, τότε οι ορμόνες της σταματούν την παραγωγή της», εξήγησε ο επικεφαλής καθηγητής Πολ Χέρτζογκ, διευθυντής του Κέντρου Εγγενούς Ανοσίας και Μολυσματικών Παθήσεων του πανεπιστημίου.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική για τα εμβόλια και τον τρόπο που αυτά δημιουργούνται για να ενισχύουν την ανοσία μας. Αφού αυτή η πρωτεΐνη ενισχύει την ανοσοποιητική αντίδραση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, είναι πιθανό να προστατεύει και από άλλες μολυσματικές νόσους, όπως τον ιό HIV και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV», δήλωσε ο ίδιος καθηγητής στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Οι Αυστραλοί ερευνητές θα αρχίσουν άμεσα τις κλινικές δοκιμές για να εντοπίσουν την ακριβή δράση της πρωτεΐνης. Πρωτίστως, για να διαπιστώσουν εάν η ιντερφερόνη-ε μπορεί να προστατέψει τις γυναίκες και από άλλες παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος και η ενδομητρίωση. Και σε δεύτερο χρόνο, βέβαια, για την παραγωγή εμβολίων και άλλων θεραπευτικών μέσων που θα στηρίζονται στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη κι ενδεχομένως να αποδειχθούν αποτελεσματικά ακόμα και απέναντι στον καρκίνο