Σοβαρά προβλήματα δείχνει η «ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία των Επτανήσων

Στο κόκκινο οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία των Επτανήσων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και οι μετακινήσεις προσωπικού δεν λύνουν το πρόβλημα, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Υπογραμμίζει ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται παθολόγους αναισθησιολόγους, παιδοψυχιάτρους, χειρουργούς, αλλά και νοσηλευτές.
Τα στοιχεία για τη στελέχωση των νοσοκομείων που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είναι απογοητευτικά και μάλιστα αναρωτιέται τι θα γίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα που οι διακομιδές είναι πιο δύσκολες λόγω καιρικών συνθηκών.
«Εάν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, δεν δοθούν κίνητρα προσέλκυσης στο ΕΣΥ, δυστυχώς κάθε φορά θα συζητάμε τα ίδια προβλήματα τα οποία ημέρα με την ημέρα θα επιδεινώνονται» τονίζει.

Η ακτινογραφία της ΠΟΕΔΗΝ στα Επτάνησα
Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Στην Παθολογική κλινική 39 κλινών, υπάρχουν 4 οργανικές θέσεις παθολόγων. Υπηρετεί 1 μόνιμος, 1 με μπλοκάκι ιδιώτης λίγες ημέρες το μήνα και 1 παθολόγος με μετακίνηση.
Στα Επείγοντα υπάρχει μόνο 1 γιατρός γενικής Ιατρικής και αναγκάζονται να καλύπτουν το κενό οι γιατροί των κλινικών. Από τις 4 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι στην πράξη μόνο ένας γιατί ο δεύτερος απουσιάζει με αναρρωτική άδεια.
Καλύπτει επίσης το νοσοκομείο 1 αναισθησιολόγος από Αμαλιάδα με μετακίνηση λίγων ημερών.
Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν υπάρχει ούτε ψυχίατρος, ούτε παιδοψυχίατρος, με επισκεψιμότητα μεγάλη από κατοίκους. Προσπαθούν οι άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να προσφέρουν υπηρεσίες.

Στην Παθολογική κλινική 39 κλινών, υπάρχουν 4 οργανικές θέσεις παθολόγων. Υπηρετεί 1 μόνιμος, 1 με μπλοκάκι ιδιώτης λίγες ημέρες το μήνα και 1 παθολόγος με μετακίνηση.
Στα Επείγοντα υπάρχει μόνο 1 γιατρός γενικής Ιατρικής και αναγκάζονται να καλύπτουν το κενό οι γιατροί των κλινικών. Από τις 4 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι στην πράξη μόνο ένας γιατί ο δεύτερος απουσιάζει με αναρρωτική άδεια.
Καλύπτει επίσης το νοσοκομείο 1 αναισθησιολόγος από Αμαλιάδα με μετακίνηση λίγων ημερών.
Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν υπάρχει ούτε ψυχίατρος, ούτε παιδοψυχίατρος,  με επισκεψιμότητα μεγάλη από κατοίκους. Προσπαθούν οι άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να προσφέρουν υπηρεσίες.\

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Στην Παθολογική Κλινική έχουν απομείνει 2 παθολόγοι διευθυντές και η κλινική καλύπτεται από στρατιωτικούς γιατρούς.
Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Η χειρουργική κλινική νύχτες Σαββατοκύριακα, αργίες καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια στη βάρδια.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Ακόμη δουλεύει με τον οργανισμό του παλαιού νοσοκομείου, παρά την ανάπτυξη πολλών νέων τμημάτων στο νέο νοσοκομείο.
Σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, Μαιών και όλων των άλλων ειδικοτήτων παρ’ ότι στον οργανισμό δεν υφίστανται κενές θέσεις ΤΕ νοσηλευτών για τους παραπάνω λόγους.
Στη χειρουργική κλινική υπηρετούν μόνο 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι ιδιώτης. Υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες κάθε μήνα.
Στο αναισθησιολογικό υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, 1 με μπλοκάκι ιδιώτης και 1 μετακινημένος από το Μεσολόγγι. Υπηρετούν 1 ΩΡΛ, 1 Νευρολόγος, 1 Πνευμονολόγος.

Πηγή: oloygeia.gr