Σοβαρές ελλείψεις ιωδίου στα φαρμακεία, υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος

Στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Τσεχία έχουν ξεπουλήσει, ήδη, τα σκευάσματα ιωδίου

Ξεπούλημα σε σκευάσματα ιωδίου παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος, με την Ελληνικά φαρμακεία να σημειώνουν εξίσου σημαντικές ελλείψεις σε αυτά.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έλλειψη αυτών των σκευασμάτων και στα ελληνικά φαρμακεία.Από ιώδιο ξέμειναν και τα φαρμακεία στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Τσεχία, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν σε Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία.

Η ζήτηση στα φάρμακα ιωδίου επήλθε με την αύξηση ενδεχόμενων πυρηνικών εκρήξεων και ακολούθως τον φόβο των παραγμένων ακτινοβολιών.

Με τη λήψη ιωδίου, προλαμβάνεται η εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Βέβαια, ανάλογα με τα επίπεδα ραδιενέργειας που εντοπίζονται στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και σε άλλα ανθρώπινα όργανα, αναφέρει ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Οι φαρμακοποιοί, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία, καθώς δεν υπάρχει λόγος χορήγησης ιωδίου, μόνο σε περίπτωση που συμβεί ανάλογο δυστυχές συμβάν ενώ τονίζουν ότι η όποια έλλειψη θα καλυφθεί σύντομα, αφού το ιώδιο αποτελεί συχνό και κοινό φαρμακευτικό σκεύασμα.

Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα ιωδίου είναι δυνατό να χορηγηθούν χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ δεν έχουν παρενέργειες.

Πηγή: neakriti.gr